Non sequitur

Wikipedian mukaan ”Non sequitur (lat. ei seuraa) on argumentaatiovirhe, jossa alkuoletuksista esitetään seuraavan sellaista, mitä niistä ei tosiasiassa seuraa”.

Nimimerkki Vastarannankiiskin viimeisin Sivallus (”Tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni!”) alkoi huomiolla siitä, että sekä Helsingin luterilainen että ortodoksinen piispa ovat Rooman-matkansa yhteydessä tuoneet julki huolensa Suomeen tulleiden muslimipakolaisten mahdollisuudesta omaan uskonnonharjoitukseen.

Pian nimimerkki pääsikin kirjoituksensa varsinaiseen teemaan, eli että ”Ortodoksisen kirkon opetuksen mukaan pelastusta ei ole Kristuksen ylösnousemuksen ulkopuolella” ja että Helsingin Metropoliittamme on pahasti hakoteillä kirkon oikean opetuksen suhteen. ”Ehdotus” ortodoksien arabiankielisestä lähetystyöstä muslimien keskuudessa oli totta kai silmänlumetta.  Jo ”Sivalluksen” alkuosa ja loppukaneetti tämän hyvin todistavat.

Mikäpäs siinä – mutkat suoriksi

Jokainen lukija voi sitten tykönään miettiä, oliko muslimien omien hartaustilojen vertaaminen siihen, että pelastusta ei ortodoksisen kirkon opetuksen mukaan kuulemma ole muille kuin kristityille, looginen argumentaatio vai että kumpusiko koko juttu mielipahasta siitä, että Ambrosius julkesi olla asian suhteen samoilla linjoilla kuin luterilainen naispiispa (!)

On myönnettävä, että Vastarannankiiskin verbaalinen akrobatia on varsin kehittynyttä. Hänen ad hominem -kuvauksensa Metropoliitta Ambrosiuksesta (”askolalais-ambrosiaanisen lähimmäisrakkaus-kulturellin, ylisuvaitsevan näkökohdan”…) on huikea tykitys. Vastaavanlaisia luonnehdintoja olenkin lukenut vain Rajat kiinni -ryhmän perussuomalaisiksi tunnustautuvien jäsenien värikkäistä kommenteista turvapaikanhakijoiden suhteen.

Koska itse en ole teologisesti koulutettu, on vain pakko kumartaa nöyrästi nimimerkillä kirjoittavan henkilön varmalle tiedolle siitä, mitä oikea ortodoksinen usko on. Varmuus oikeasta ortodoksisesta uskosta onkin tarpeen juuri nyt kun yleisortodoksisen kirkolliskokouksen valmistelussa patriarkaatit ovat kuulemma törmänneet erimielisyyksiin siitä, mitä kirkko (in corpore) oikeastaan opettaa.

Eikö olekin kummallista, että patriarkaatit eivät pääse yksimielisyyteen, kun kerran on olemassa tieto siitä, mitä ainoa oikea ortodoksinen oppi on?

Kun piispat ja papistomme oikeastaan aina pysyvät visusti vaiti hankalista asioista, Simeon & Hannan linja julkaista eri tavoilla ajattelevien kirkon jäsenien ajatuksia on hieno. Siksi on myös tärkeää, että Vastarannankiiskin kirjoitus julkaistiin koska olen varma siitä, että hänen mielipiteensä saavat kirkkokunnassamme paljon vastakaikua ja että moni on kauhistunut Ambrosiuksen linjasta minkä moni ao. nimimerkin lailla (ainakin aikaisempien Sivallusten perusteella) mieltää vähintäänkin ei-ortodoksiseksi.

Traditionalistit näyttävät pitävän vain 500-luvun maailmaan sovitettuja sääntöjä kirkon oikeana oppina, eivätkä tuon ajan ihmisoikeuskysymykset, naisen täysin alisteinen asema miehen omaisuutena, orjuus jne vaikuta paljoa häiritsevän. Kaltaisilleni ortodoksisen kirkon jäsenille, jotka miellämme Jumalan ja ihmisen yhteyden ensisijaisesti Luojan rakkautena koko luomakuntaansa (erottelematta jonkin sopivasti valitun Raamatun kohdan perusteella joitain ihmisryhmiä) tuollainen maailmankuva on varsin vieras.

”Oikein uskovat” puolestaan pitävät tätä synkretisminä ja siis harhaoppina. Olkoon sitten niin. Asioita eri tavalla tulkitsevia on aina ollut ja tulee aina olemaan – erimielisyyden kanssa on vain elettävä.

On toki mahdollista, että Jumala rakastaa maailmaa niin, että ”pelastusta ei ole Kristuksen ylösnousemuksen ulkopuolella”. Tämä eufemismi merkitsee suomeksi sanottuna sitä, että heti kättelyssä kaikki muut kuin kristityt joutuvat helvettiin ja että kristittyjenkin joukossa karsinta tehtäneen tiettyjen sääntöjen perusteella.

Jumalallisesta inspiraatiosta huolimatta kirkko ja sen käytänteet ovat kuitenkin ihmisten tekeleitä ja loppupelissä Jumala ratkaisee kenet Hän pelastaa. Siihen saakka voimme hyvin jatkaa loiskiehuntaa niistä kysymyksistä jotka kuuluvat vain Jumalalle.

Jouni Koskenmies

Tässä linkki Vastarannankiisken kolumniin (napsauta tekstiä)