Karppanen: Tsasounassa tsa-tsa-tsaata

Kuva ei liity jutun tsasouniin, tsaijuun eikä tsatzikiin. On vuan jonnninmoene kuva ... (Kuva/Photo: greece-music.com)
Kuva ei liity jutun tsasouniin, tsaijuun eikä tsatzikiin. On vuan jonnninmoene kuva …
(Kuva/Photo: greece-music.com)

Vielä jokin aika sitten Suomen valtionkirkot, joita ei saa kutsua valtionkirkoiksi vaan kansankirkoiksi, rakensivat kilvan kirkkoja. Kappeli sinne, kirkko tuonne, tsasouna tänne. Kirkkoja kun oli liian vähän.

Ykskaks meillä onkin liikaa kirkkoja, kas kummaa! Joku laskuvirhe vissiin.Rätinkioppi on vaikeaa. Johan sen koulussa huomasi.

A mitä myö nyt näillä tsanounilla tehhään?  Puretaanko? No, puretaan pois! Rumia rötisköjähän nuo ovat.

Ei, kun. Ei puretakaan. Sitä ei tiiä, millon ovat tarpeen, kun tulloo oekeauskossie moahanmuuttajjie.

Vaan ei niitä tyhjillään kannata pitää. Niitä, mitä ei pureta. Otetaan uusiokäyttöön!  Seurakuntien on tasapainotettava talouttaan.

Kylärukoushuoneessa voidaan pitää kylätanssit, vaikka joka lauantai-ilta. Jos sisällä on sisäilmaongelma, tanssataan ulkona, pihalla. Jo tulloo hyvät bessodat. Pannaanhan korkea pääsymaksu: Tsasounassa tsa-tsa-tsaata!  A vot.  Tsa-tsa-tsaa voidaan kai kirjoittaa myös cha-cha-cha. Tarkoittaa jotain ulkomaista tanssia. Ei siis yletöntä naurunhahatusta.

Ja jos ei joka kerran tanssijalka nouse, niin piämmä tsasounassa tsaiju-illan.  Oikeauskoisten juomahan on tsaikka. Tosin nuo kreikkalaiset taitaa juoda kahvia. Toista se on meillä suomalaisilla ja venäläisillä. Myö ryystetää tsaikkaa. Nii myö tehtii soaskii.
Ai perskatti!  Turkkilaiset kans juovat vissiin tsaijua. Taitavat kutsuakin teetä jotenkin tsai-nimellä. Ja niinhän ne tekevät kreikkalaisetkin.  Olipa huono tuuri.

No, ei se mitään. Rupeamma järjestämään tsasounassa tsatsiki-iltoja. Se passaa noin alkusointuperiaatteeseenkin. Niin kuin Kreikassa olemme rantalomalla oppineet, tsatsiki on kreikkalaista. Kirkoissahan me emme siellä käy, ainakaan palveluksissa, kun se kirkkolaulu on niin outoa.
Jaa, mutta joku joka oli käynyt Turkissa, väitti että sielläkin syövät tsatsikia.   Hmphm!

On se niin väärin.

Esko Karppanen