Paavin ja Moskovan patriarkan tapaaminen Kuubassa

(Kuva/Photo: ekklisiaonline.gr)
(Kuva/Photo: ekklisiaonline.gr)

Ruotsinkielinen YLE on julkaissut laajan Mikael Schulmanin kirjoittaman jutun paavi Fransiscuksen ja Moskovan patriarkan Kirillin tapaamisesta Kuubassa 12.2.2016. Tapaaminen on ainoalaatuinen, koska se on kautta aikojen ensimmäinen paavin ja Moskovan patriarkan kohtaaminen.

Schulmanin mukaan se voi myös toimia sillanrakentajana kirkkojen yli tuhatvuotisessa erossa. Tosin ennakkotiedoissa on kerrottu useampituntiseksi suunnitellussa tapaamisessa käsiteltävän vakavaa tilannetta maailmassa ja erityisesti sen seurauksia kristityille.

Schulman pohtii jutussa syitä kirkkojen eroon, joka tapahtui vuonna 1054. Ero tapahtui tuolloin kuitenkin Konstantinopolin ja Rooman kesken, ja Kiova oli vasta kääntynyt kristinuskoon ja oli Konstantinopolin alainen. Tuntuu hiukan hämmentävältä, että – kuten Schulman spekuloi – Moskova ja Rooma voisivat sopia koko ortodoksista kirkkoa koskevasta asiasta.

Schulman huomauttaa jutustaan, että Konstantinopolin patriarkalla on ortodoksisessa maailmassa vain symbolinen arvo. Tosiasia on, että Konstantinopolin patriarkka on ”ensimmäinen vertaistensa joukossa” ja hänen alaisuudessaan on esimerkiksi Pohjois-Amerikka, Etelä-Amerikka, Australia, Oseania, Kiina, suuri osa Kreikan saarista ja Länsi-Eurooppa – mukaan lukien Suomi. Moskovan patriarkaatti ei liioin kuulu vanhoihin patriarkaatteihin, joita ovat Konstantinopolin lisäksi Aleksandria, Antiokia ja Jerusalem. Moskova hyväksyttiin patriarkaatiksi pitkän odotuksen jälkeen vasta vuonna 1589.

Luonnollisesti tapaamista on tervehdittävä ilolla ja on toivottava, että kirkkojen lähentyminen etenisi.

S & H