Postikorttivyöryllä tuetaan Sevettijärven kyläläisiä

Lapsia Sevettijärvellä. (Kuva/Photo: Hannu Pyykkönen)
Lapsia Sevettijärvellä.
(Kuva/Photo: Hannu Pyykkönen)

Viime vuoden elokuussa lopetti Sevettijärvellä baari toimintansa. Baarissa oli myös asiamiesposti. Nyt lähimmät postipalvelut ovat yli sadan kilometrin päässä Inarissa. Posti ei ole löytänyt kylältä uutta yrittäjää jatkamaan postitoimintaa.

Tilanne on kyläläisille varsin hankala: paketit, kirjatut kirjeet ja postipalvelut pitää hakea Inarista, jossa posti on avoinna arkisin kello 9-17. Esimerkiksi saamelaiskäräjien vaalia varten lähetyt äänestysdokumentit piti hakea Inarista. Paljon näitä kirjattuja kirjelähetyksiä jäi noutamatta ja samalla paljon koltansaamelaisten ääniä vaaleissa antamatta.

Sevettijärveläisten on pitänyt hakea postipakettinsa 120 kilometrin päästä Inarista sen jälkeen, kun asiamiesposti lopetettiin kahvilan lopettamisen myötä. Tätä matkaa on verrattu siihen, että helsinkiläinen hakisi postinsa Lahdesta.

Koltansaamelaisten luottamusmies Tanja Sanila. (Kuva/Photo: Sanilan Facebook-sivusto/Mari Korpimäki)
Koltansaamelaisten luottamusmies Tanja Sanila.
(Kuva/Photo: Sanilan Facebook-sivusto/Mari Korpimäki)

Tilanteeseen kyllästyneet kyläläiset aloittivat nettiadressin postipalveluiden palauttamisen puolesta tammikuussa. Adressin ensimmäisiä allekirjoittajia oli Sevettijärvellä asuva koltansaamelaisten luottamusmies Tanja Sanila. Julkisuudessa Sanila on muistuttanut, että postilain mukaan toimipisteet on sijoitettava siten, että postin asiakkaat voivat saada postipalvelut kohtuullisen matkan päässä vakinaisesta asunnostaan. Sanilan mielestä matka Inariin on kohtuuton.

Helsingissä asuva koltansaamelainen Mari Korpimäki päätti vauhdittaa adressikeräystä ja saada julkista huomiota sevettijärveläisten tukalalle tilanteelle. Hän perusti Facebookiin Lähetä postikortti Sevettijärvelle – kampanjasivun. Sivusto avattiin 3.2. ja saamelaisten kansallispäivään (6.2.) mennessä koululle oli saapunut 368 tukikorttia.

(Kuva/photo: Johanna Nieminen)
(Kuva/photo: Johanna Nieminen)

Sevettijärven koulun rehtori Johanna Nieminen on riemuissaan kampanjasta. Korttimäärä on yllättänyt hänet ja koulun oppilaat: ”Tuhannen kortin raja paukkui jo pari päivää sitten ja kohta olemme saaneet kaksituhatta korttia ja tervehdystä”.

Niemisen mukaan oppilaat saapuvat aamuisin innolla kouluun lajittelemaan edellisenä iltana saapuneita kortteja. Posti saapuu Sevettijärvelle iltaisin kello 18 jälkeen. Rehtori näkee kampanjassa monia myönteisiä piirteitä: ”Sevettijärvi on saanut paljon hyvää julkisuutta, ja asia on tullut yleiseen tietoon, jopa ulkomaita myöden”.

Inarin postissa ollaan Niemisen mukaan myös iloisia kampanjasta. ”Postinjakajat ovat kokeneet, että postikorttitulvalla tuetaan myös postilaisten työpaikkoja yhteistoimintaneuvotteluiden paineessa”, toteaa rehtori Johanna Nieminen.

Koulun kannalta kampanjalla on suurta kasvatuksellista merkitystä. ”Olemme nyt hyvin voineet opetussuunnitelman mukaan oppia mediakasvatusta. Varsinkin vanhemmat oppilaat oppivat kampanjan rakentamista, mediasuhteiden käyttöä ja yleensä julkisuuden merkitystä asioihin vaikuttamisessa”, summaa Nieminen.

Saamen radio tekemässä juttua koululla. (Kuva/Photo: Johanna Nieminen)
Saamen radio tekemässä juttua koululla.
(Kuva/Photo: Johanna Nieminen)

Sevetin koulusssa opiskelee tällä hetkellä kahdeksantoista oppilasta. Koulu on yhtenäiskoulu, jossa esikoulun lisäksi luokat ovat luokat yhdestä yhdeksään. Lisäksi koltansaamenkieliseen kielipesätoimintaan osallistuu viisi tenavaa. Oppilaista kuusitoista opiskelee koltansaamea ja ortodoksista uskontoa.

Nieminen huomasi, että ensimmäisten korttien joukossa oli tervehdykset Lintulan luostarista, Valamon kansanopistosta ja Vihreiden kansanedustajilta. Hänen mukaansa vanhemmat oppilaat ovat olleet erityisen kiinnostuneita ulkomailta saapuvista korteista ja kirjeistä, joissa on ollut osoitteita ja linkkejä kirjeenvaihtokaverin saamiseksi.

Facebookissa on kysytty, voisiko kouluun lähettää jotain hyödyllistä korttitervehdyksen lisäksi.

Askartelumateriaalia on jo saapunut koululle. (Kuva/Photo: Johanna Nieminen)
Askartelumateriaalia on jo saapunut koululle.
(Kuva/Photo: Johanna Nieminen)

”Kaikki kirjeeseen mahtuvat askartelumateriaalit, kivat kynät ja kumit ovat tervetulleita. Ja toki koulun kirjastoon olisi kiva saada kirjoja oppilaiden käyttöön”, vastaa Nieminen. Hän kuitenkin toivoo, että lähetykset olisivat kirjepostia, koska muuten paketit pitää noutaa Inarista tai maksaa kymmenen euroa perille toimittamisesta. ”Ja jos haluaa erityisesti tukea koulua, niin vastaanotamme mieluusti kaikenlaisia arpajaisvoittoja leirikoulun hyväksi.”

Nieminen kertoi, että koulu on innokkaasti mukana kaikissa kylän ja kirkon järjestämissä tapahtumissa Sevettijärvellä.

Koululle on lähettänyt muun muassa laulaja Arttu Wiskari oman levynsä ja tervehdyksen. Myös Petri Laaksonen postitti uusimman levynsä ja kannustusterveisensä sevettijärveläisille.

Myös Simeon ja Hanna on muistanut Sevettijärven koululaisia lähettämällä Hellevi Matihaltin (Salminen) kaksi kirjaa koulun kirjastoon. (Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)
Myös Simeon ja Hanna on muistanut Sevettijärven koululaisia lähettämällä Hellevi Matihaltin (Salminen) kaksi kirjaa koulun kirjastoon.
(Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)

Oulun metropoliitta Elia on varsin närkästynyt Sevettijärven postipalveluista.

”Mieleeni tulee laki yhdenvertaisesta kohtelusta. Kyläläisiä ei nyt kohdella reilusti ja oikein.”

Metropoliitta edellyttää, että posti hoitaa palvelunsa asiallisesti myös Sevettijärven kohdalla. Vaikka asiamiespostin perustaminen kuuluu postille, hän pohtii koulun keskeistä asemaa kylällä. ”Kannattaisi selvittää, voisiko koulun yhteyteen sijoittaa asiamiespostia.”

Hänen mukaansa ongelmat ovat ratkaistavissa, jos tahtoa löytyy.

Metropoliitta Elia on lähettänyt oman kannustavan tervehdyksensä koululle ja vetoaa: ”Voimme kaikki tukea kyläläisiä lähettämällä postikortin kylän kouluun. Nyt kaikki mukaan postikorttikampanjaan ja tukemaan kylän asukkaita saamaan postipalvelut asialliselle tasolle!”

Postikortin tai muun kannustavan tervehdyksen voi lähettää Sevettijärven koululle osoitteella:

Sevetin koulun oppilaat

Sevettijärventie 9076

99930  Čevetjävri

Aristarkos Sirviö