Karppanen: Kaltto pöytä

Analogi lapsille Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa Espoossa. (Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)
Analogi lapsille Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa Espoossa.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

”Miten se sulla on paasto menny?” kysyi Jokelan rouva Hietalan rouvalta.

”En minä ruokapaastoa piä”, vastasi Hietalan rouva.

”Et piä ruokapaastoa”, siunaili Jokelan rouva, joka oli eronnut.

”Ee-en. Pahosta sanosta paastovaisin, van kun tuo Luoja-parka erehty antamaan näin terävän kielen, niin miten paastoat. Tänä aamuna haukun viimeksi ukon, kun ei muuta tie kun nurkassa makkaa ja piereksii. Minun piti kipeällä koivella roskatkin kiikuttaa jäisen pihan yli. Ja samalla reissulla päätin tulla tähän postilaatikolle.”

”Vae niin.”

”Pyhänä kun olin kirkossa ja erehyin puhumaan kalttopöyästä, ni jo joku nuori juippi oikasi, että se on kaltopöytä se analogi, jolla on päivän ikoni. Enpä viittiny sanoa, että kaltto ja kalto on ihan sama asia. Mulla kun on appimuori eri suunnalta Suomea, niin hän sannoo kalto ja minä sanon kaltto. Samahan se on sankon kansa. Meillä päin on sankko, jossain muualla sanko.”

”Ootko sinä käyny lääkärissä sen jalakasi tähen?” kysyi Jokelan rouva vaihtaakseen puheenaihetta, heti kun Hietalan rouva veti välillä henkeä.

”Kävinhän minä muka. Semmonen tytönläpykkä kirjasta kahteli, kun ei vissiin mittää tiiä eikä älyä. Sama kun en ois käynykään. Se on ihan tähistä ennustamista tuo nykynenni lääkäriviisaus. Vissiin tuolla itätaivaalla kaks tähteä on vääntynnä semmoseen asentoon, jotta painavat Iliman immen pakarahermoa, ja se sitten heijastuu minun lonkkaan. Niin, tässähän on sama juttu kun sankossa ja kaltossa. Lonka ja lonkka. Iliman impi istuu piliven longalla, ja se hänen kiristyny pakarahermo sätteilöö minun lonkkaan. Siitä se särky vissiin johtuu.”

”Mikä lehti sulle on tullunna?” keskeytti Jokelan rouva.

”Mikä lie jonninjoutava.  Ei, kun tämähän näkkyy olovan sinun lehti. Vahingossa meinasi sotkeutua minun postin matkaan.”

Esko Karppanen