Katumuksen voima

(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö )
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö )

Suuren paaston ensimmäinen viikko on ohi. Monet pitävät tapanaan tulla katumuksen mysteeriin, jotta voisivat osallistua pyhistä salaisuuksista tänään tai huomenna. Ottakaamme huomioon miten valmistaudumme lähestymään niitä. Kaikkivaltias sanoo: Ottakaa, syökää, tämä on minun ruumiini… ja tämä on minun vereni (Matt. 26:26–27).

Herra antaa kutsun, mutta samalla myös varoituksen: ”Totisesti, totisesti: ellette te syö Ihmisen Pojan lihaa ja juo hänen vertaan, teillä ei ole elämää” (Joh. 6:53). Kukaan, joka kaipaa pelastusta, ei kieltäydy ehtoollisesta. Mutta kuinka lähestyisin Sinua, oi Herra? Kuulen alttarista sanat: ”Pyhät pyhille”, mutta olen synnin vallassa. Kuinka en olisi peloissani, kun pyhäsikin epäilivät lähestyä pyhiä salaisuuksiasi? Pyhä Basileios Suuri rukoilee hartaasti: ”Herra, minä tiedän, että tulen kelvottomasti osalliseksi Sinun puhtaasta ruumiistasi ja kalliista verestäsi … olen antanut itseni kokonaan synnin ja nautintojen orjaksi… Ota minut vastaan niin kuin otit vastaan syntisen naisen, ryövärin, publikaanin ja tuhlaajapojan” (6. ja 1. valmistusrukous ehtoolliselle mentäessä).

Pyhä Johannes Krysostomos anoo Herraa ottamaan huomioon heikkouden sanoen: ”Herra, minun Jumalani, minä tiedän, etten ole otollinen … että Sinä tulet sieluni huoneen katon alle, sillä se huone on kokonansa autio ja runneltu… niin kuin Sinä sallit itsesi maata luolassa järjettömäin eläinten seimessä, niin salli itsesi tulla sisään minunkin järjettömän sieluni seimeen” (2. valmistusrukous). Pyhä Simeon Uusi Teologi rukoilee samoin: ”Saastaisilta huulilta, irstaisesta sydämestä, törkeästä kielestä, synnillä tahratusta sielusta ota, oi Kristukseni, minun rukoukseni vastaan… pese minua kyyneleilläni, ja puhdista minua niillä, oi Sana; Päästä minut synneistäni ja anna minulle ne anteeksi. Sinä tiedät pahojen tekojeni paljouden, sinä tunnet haavani … sen tähden lankean Sinun eteesi, ja hartaasti huudan Sinulle: niin kuin Sinä otit vastaan tuhlaajapojan ja syntisen vaimon… ota vastaan minutkin tuhlaajan, oi Laupias” (7. rukous).

Jos suuret pyhät täynnä Pyhää Henkeä näkevät itsensä syntien tahraamana ja kokonaan kelvottomina lähestymään pyhiä salaisuuksia, kuinka me sitten uskaltaisimme lähestyä niitä ottaaksemme ne vastaan? Mitä meidän pitäisi tehdä? Tähän armollinen Herra, joka tahtoo kaikkien pelastuvan, sanoo: ”Katukaa!”.

Pyhä Johannes Edelläkävijä, suurin kaikista naisista syntyneistä, kutsui katumukseen Jumalan käskystä. Herra myös käski apostoliensa saarnata katumusta lähettäessään heidät saarnaamaan. Katumus on Uuden Testamentin ensimmäinen käsky, Herramme Jeesuksen Kristuksen ensimmäinen käsky. Katumus on suuri Jumalan lahja kansalleen – tarkoitan tässä syntien pois pyyhkimistä ja oven avausta pelastukseen. Katumus on Jumalan jatkuva julistus langenneelle ihmiskunnalle. Katumus on Jumalan kaikkivoipa voima, joka parantaa syntien haavat yksinkertaisessa katumuksen mielialassa.

Katumuksen vuoksi publikaani lähti temppelistä vanhurskautettuna. Katumuksen vuoksi tuhlaajapoika palautettiin entiseen kunniaan, vaikka hän oli tuhlannut kaiken omaisuutensa. Katumuksen kautta katuva ryöväri astui ensimmäisenä paratiisiin. Katumuksen kautta apostoli Pietari sai takaisin apostolin aseman ja Maria Egyptiläinen puhdistettiin tuhansista synneistä. Todellakin, jokainen, joka on saavuttanut pyhyyden, on saavuttanut sen katumuksen kautta. Kantakaamme mekin vilpitön katumus Herralle, tunnustaen kelvottomuutemme Jumalan edessä, ja itkekäämme syntejämme Hänen edessään. Tunnustakaamme syntimme rippi-isän edessä mitään peittelemättä tai salaamatta. Tehkäämme päätös, että alamme torjua synnit koko voimallamme. Armollinen Jumala antaa anteeksi, puhdistaa ja vahvistaa lupauksensa meille. Verenpunaiset syntimme tulevat lumivalkoisiksi (Jes. 1:18). Silloin meidän suodaan ottaa vastaan ilman tuomiota Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen eläväksitekevä Ruumis ja Veri.

Kun meille on suotu tämä suuri Jumalan rakkauden lahja, välttäkäämme syntiä, jotta Hän ei irrottautuisi meistä.

Otettuamme vastaan pyhän Ehtoollisen olkaamme vakaita ja valppaita, koska vastustajamme paholainen kulkee ympäriinsä karjuvan leijonan tavoin, ja etsii kenet voisi niellä, kuten apostoli Pietari sanoo kirjeessään (1.Piet. 5:8).

Isä Markus Kinkki