Metropoliitta Tiihonin vierailu Suomessa alkoi

Metropoliitta Tiihon saapuu Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappelliin. Hänen viressään (vas. Helsingin metropoliitta Ambrosius ja takana seuraa Pittsburgin ja Länsi-Pennsylvanian arkkipiispa Melchisedek. (Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)
Metropoliitta Tiihon saapuu Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappelliin. Hänen viressään (vas. Helsingin metropoliitta Ambrosius ja takana seuraa Pittsburgin ja Länsi-Pennsylvanian arkkipiispa Melchisedek.
(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

Amerikan ortodoksisen kirkon (OCA) päämies, hänen autuutensa Washingtonin arkkipiispa, koko Amerikan ja Kanadan metropoliitta Tiihon seurueineen saapui eilen maanantaina 22. helmikuuta Helsinkiin. Metropoliitta Tiihon vierailee Suomessa ensimmäistä kertaa.

Korkeita vieraita oli vastassa Helsingin metropoliitta Ambrosius. Hänen johdollaan vieraat tutustuivat kulttuurikeskus Sofian toimintaan ja kulttuurikeskuksen yhteydessä olevaan Pyhän Viisauden kappeliin. Sofiassa läsnä olivat myös Helsingin evankelis-luterilainen piispa Irja Askola ja roomalais-katolinen piispa Teemu Sippo.

Iltapäivällä ohjelmassa oli tapaaminen opetusministeriön virkamiesten kanssa ja keskustelut evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkisen ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston edustajien kanssa. Vieraat tutustuivat iltapäivän päätteeksi Uspenskin katedraaliin.

Metropoliitta Tiihon lahjoitti muistoksi vierailusta kappeliin Pyhän patriarkka Tiihonin ikonin. Metropoliitan vieressä Itä-Helsingin toiminta-alueen pappi isä Jyrki Penttonen. Taustalla arkkipiispa Melchisedek. (Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö) (
Metropoliitta Tiihon lahjoitti kappeliin muistoksi vierailustaan Pyhän patriarkka Tiihonin ikonin. Metropoliitan vieressä Itä-Helsingin toiminta-alueen pappi isä Jyrki Penttonen. Taustalla arkkipiispa Melchisedek.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Illalla vieraan tutustuivat Myllypurossa olevaan Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappeliin ja nauttivat iltateen seurakuntalaisten kanssa. Kappelista ja Itä-Helsingin toiminta-alueesta kertoi vieraille toiminta-alueen pappi isä Jyrki Penttonen. Helsingin seurakunnan edustajina tilaisuudessa olivat kirkkoherra Markku Salminen, kirkkoherran sijainen isä Teo Merras, monikulttuurisen työn pappi Teemu Toivonen ja ylidiakoni Juha Lampinen sekä valtuuston jäsenet Maria Lampinen, Maria Mountraki ja Soili Penttonen.

Kappeeliin oli juuri metropoliitta Tihonin vierailun alla saatu ikonostaasiin kaksi uutta Liisa Louhion maalaamaa ikonia. (Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)
Kappeeliin oli juuri metropoliitta Tihonin vierailun alla saatu ikonostaasiin kaksi uutta Liisa Louhion maalaamaa ikonia.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Metropoliitan seurueen kuuluvat Pittsburgin ja Länsi-Pennsylvanian arkkipiispa Melchisedek, OCA:n kansliapäällikkö isä John Jillions, Pyhän Vladimirin seminaarin liturgisen teologian professori Paul Meyendorff, metropoliitta Tiihonin sihteeri arkkidiakoni Joseph Matusiak ja OCA:n hallintoelimissä maallikkoluottamushenkilönä toimiva Jeremy Pletnikoff.

Iltateen ja tarjoilun siunasi metropoliitta Tiihon. Yhteisesti laulettiin anglanniksi Isä meidän -rukous. (Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)
Iltateen ja tarjoilun siunasi metropoliitta Tiihon. Yhteisesti laulettiin englanniksi Isä meidän -rukous.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Tiistaina 23.2. vieraat lentävät Ouluun, jossa heidät ottaa vastaan metropoliitta Elia. Iltapäivällä seurueen ohjelmassa on ekumeeninen kohtaaminen Oulun tuomiokirkossa ja vanhassa pappilassa.

Keskiviikkona 24.2. seurue matkustaa aamupäiväksi Haaparantaan ja osallistuu Barentsin kirkkojen neuvoston järjestämään ekumeeniseen seminaariin, jossa käsitellään pakolaistilannetta. Iltapäivällä seurue vierailee Oulun hiippakunnan tiloissa.

Keskiviikkoiltana vieraat osallistuvat ennenpyhitettyjen lahjain liturgiaan Oulun Pyhän Kolminaisuuden katedraalissa. Kello 18 alkavan palveluksen jälkeen kirkkokansa kokoontuu seurakuntasalille, jossa vieraat kertovat aktiivisten seurakuntien toiminnasta Yhdysvalloissa.

Iltateellä kappelin seurakuntasalilla esitti laulutervehdyksen metropoliitta Tiihonille ja hänen seurueelleen Myllypuron kappelissa toimivat eritrealaiset. (Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)
Iltateellä kappelin seurakuntasalilla esitti laulutervehdyksen metropoliitta Tiihonille ja hänen seurueelleen Myllypuron kappelissa toimivat eritrealaiset.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Torstaina 25.2. seurue jatkaa matkaa Oulusta Valamon luostariin, jossa heidät ottavat vastaan arkkipiispa Leo ja arkkimandriitta Sergei.

Perjantaiaamuna 26.2. vieraat tutustuvat Joensuussa Itä-Suomen yliopiston teologian laitokseen ja tapaavat seminaarilla ortodoksisen teologian opiskelijoita. Kello 11.30 delegaatio vierailee Joensuun seurakunnassa. Pyhän Nikolaoksen kirkossa toimitetaan rukoushetki kello 11.30.

Lauantaina 27.2. seurue vierailee Lintulan luostarissa ja osallistuu siellä liturgiaan. Illalla vieraat osallistuvat vigiliaan Valamossa.

Sunnuntaiaamuna 28.2. delegaatio osallistuu liturgiaan Valamon luostarissa. Sekä metropoliitta Tiihon että arkkipiispa Leo puhuvat kirkkokansalle palveluksen päätteeksi. Iltapäivällä kello 16 metropoliitta Tiihon puhuu luostarin kulttuurikeskuksessa luostarikutsumuksesta otsikolla ”Development of Monastic Vocation”. Koska Ortodoksisten pappien liiton Papiston päivät alkavat luostarissa samana päivänä, aikaa on varattu myös papiston tapaamisiin.

Eritrealaisten kuorossa laulaneet lapset nauttivat iltapalan lastenhuoneessa ja vakuuttivat että oli kivaa esiintyä metropoliitta Tiihonille. (Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)
Eritrealaisten kuorossa laulaneet lapset nauttivat iltapalan lastenhuoneessa ja vakuuttivat että oli kivaa esiintyä metropoliitta Tiihonille.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Maanantaina 29.2. isä John Jillions puhuu Papiston päivillä OCA:n työssä kohdatuista pastoraalisista haasteista. Puhe tulkataan suomeksi ja sen jälkeen on varattu aikaa keskusteluun.

Ennen lähtöä seurue tutustuu vielä kirkkomuseo Riisaan ja kirkon keskustaloon Kuopiossa.

Amerikan ortodoksinen kirkko (OCA) on entinen Venäjän ortodoksiseen kirkkoon kuulunut hiippakunta, joka sai itsenäisyyden Moskovan patriarkaatilta vuonna 1970.

Lopuksi lyhyt videotallenne eritrealaisten esityksestä:

 

 

 

Metropoliitta Tiihon, arkkipiispa Melchisedek ja isä Jyrki Penttonen. (Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)
Metropoliitta Tiihon, arkkipiispa Melchisedek ja isä Jyrki Penttonen.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

 

Aristarkos Sirviö /OT