Koiraihmisen rukouskirja

Kari Kanalan ja Ville Kormilaisen Anova saa ja nuuhkiva löytää on oiva lahja koiraihmiselle.
Kari Kanalan ja Ville Kormilaisen Anova saa ja nuuhkiva löytää on oiva lahja koiraihmiselle.

Kari Kanala ja Ville Kormilainen: Anova saa ja nuuhkiva löytää. Koiraihmisen rukouskirja. Kuvat ja kuvien tekstit: Katja Kuittinen. 2016. Kirjapaja

Jos kirjan alaotsikkona on Koiraihmisen rukouskirja, koiraihminen odottaa kirjalta tavattoman paljon. Niitä odotuksia tämä ulkoasultaan kaunis ja sisällöltään sympaattinen kirja ei aivan täyttänyt.

Koirista on helppo kirjoittaa hellyttävästi – ja on kirjoitettukin. Juuri siksi odottaa uudelta kirjalta uutta näkökulmaa – ja nimessä se tuleekin esille: tuntui hyvin houkuttelevalta saada käsiinsä kirja, joka lupaa tarkastella koiraa rukouksen näkökulmasta. Mutta aivan sitä tämä pieni kirja ei ollut: se kertoo tarinaa siitä, miten perheeseen tuli koira ja tuli toinenkin, tuli ihan laumaksi asti. Väliin on ripoteltu kepeähkösti myös rukousta.

Katja Kuittisen mainiota kuvitusta Koiraihmisen rukouskirjaan.
Katja Kuittisen mainiota kuvitusta Koiraihmisen rukouskirjaan.

Varsinaisiksi rukouksiksi muodostuu muutama runo, kuten koirasta juontuvien sanontojen avulla kirjoitettu kuvaus armosta:

 

”- – –Ja sinä, Isä, otit minut takaisin,

kun olin uitettu koira,

vaikka en opi enää uusia temppuja.”

 

Muuten runot kertaavat koiranomistajan tuntoja osuvasti pikkupennun ”tuhotekosista” alkaen koiran lohduttavaan läsnäoloon saakka varsin tavanomaisin kääntein, jotka ovat tuttuja kaikille koiranomistajille. Tarkastelijana on selkeästi mies – eikä tämä ole sen enempää positiivinen kuin negatiivinenkaan kannanotto.

Kirjan parasta antia on eittämättä sen oivaltava kuvitus kuvateksteineen, joka on Katja Kuittisen toteuttama. Tekstien sopeuttaminen koiraan on nautittavaa – mutta niiden täysi ymmärtäminen tietenkin edellyttää alkuperäisten sitaattien oivaltamista.

Lahjaksi koiraihmiselle tämän kirjan mieluusti antaisin – ja ehkä se on sellaiseksi tarkoitettukin.

Hellevi Matihalti