Pääsiäinen – ihana pääsiäinen

(Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)
(Kuva/Photo:
Hellevi Matihalti)

SUURENA LAUANTAINA kirjoitin Facebook-seinälleni päivityksen:

”odottaa kuitenkin ilolla pääsiäistä mielessään pyhän isämme Johannes Krysostomoksen pääsiäissaarna, joka on kestänyt vuosisadasta toiseen – ja luetaan tänäkin pääsiäisenä kaikissa pääsiäisyöpalveluksissa, niillekin, jotka eivät keskiyön palvelukseen kykene eivätkä ole kyenneet valmistautumaan pääsiäiseen oikein. Ei aio pahoittaa mieltään…”

Päivityksen viimeinen lause ei kuitenkaan ollut totta. Kyllä minä pahoitin mieleni.

YLE julkaisi suurena lauantaina jutun, joka oli otsikoitu: Pääsiäisen pitkällä pyhäputkella on merkityksensä – näin siitä kertovat katolinen, luterilainen ja ortodoksi. En minä sen julkaisemisesta mieltäni pahoittanut.

Mutta tämä ortodoksisen isän lausunto aiheutti minulle pahan mielen ja kyyneleet silmiin:

”Kirkollisesti ajateltuna yksi tärkeimpiä pääsiäisperinteitä on osallistua niin paljon kuin mahdollista kaikkiin pääsiäistä edeltäviin jumalanpalveluksiin hiljaisen eli suuren viikon aikana. Jumalanpalveluksia toimitetaan silloin päivittäin. Osallistuminen on tärkeää, koska pääsiäisen vastaanottaminen on mahdollista vain, jos on valmistautunut siihen oikein.”

Tämän mukaan minun osallistumiseni pääsiäisiloon ei ole mahdollista.

SAIRAUTENI KEHITTYI sillä tavalla, että koko suuren paaston aikana en päässyt yhteenkään palvelukseen – sovintosunnuntain ehtoopalveluksen jälkeen pääsin ensimmäisen kerran kirkkoon suuren perjantain aamupalvelukseen, Kristuksen hautauspalvelukseen, suuren perjantain iltana. Ja voi, kuinka sydämeni siitä riemuitsi!

Koko suuren paaston ajan olin odottanut, että kipulääkitys saataisiin kohdalleen – että jollakin tavoin pääsisin kuulemaan edes yhden osan katumuskanoneista; kuulinhan minä – kotona, radiosta tai äänitteenä, jotka joskus on tullut hankituksi, vaikkei silloin ole tarvetta ollut.

Toivoin ja rukoilin, että voisin osallistua edes yhteen Ennenpyhitettyjen lahjain liturgiaan, koska se on kaikessa surumielisyydessään niin kaunis ja koskettava – mutta kivuiltani en päässyt, enkä kipulääkkeiden sivuvaikutusten takia.

Edes Maria Egyptiläisen sunnuntaina en päässyt liturgiaan, vaikka Maria Egyptiläinen on minun pyhäni, hän, jonka puoleen erityisesti tuskissani käännyn. Ja aivan erityisen merkityksellinen Maria Egyptiläisen sunnuntai on minulle siksi, että sinä pyhänä minut on liitetty ortodoksiseen kirkkoon voitelun sakramentissa.

Pyhittäjä-äiti Marian sunnuntaina liturgia kuitenkin radioitiin, ja saatoin kuunnella sen kotona. Ehtoolliseen en päässyt osallistumaan.

Ehtoolliseen en päässyt osallistumaan koko suuren paaston aikana.

Enkä päässyt synnintunnustukselle koko suuren paaston aikana.

Suurella viikolla pääsin vihdoin Kristuksen hautauspalvelukseen.

Ymmärrän täysin, etten ole oikein valmistautunut pääsiäiseen, Kristuksen ylösnousemusjuhlaan.

NIIN PAHOITIN mieleni, koska tunsin, että jo lyötyä lyötiin lisää.

Pahoitin mieleni siksikin, että en ole ainoa, jonka osaksi on koitunut tämä osallistumattomuuden kärsimys suuressa paastossa. Siksi olisin toivonut muistumaa kirkkorukouksista, edes vähäistä mainintaa ”oikeutetuista syistä”…

Mutta meillä todellakin on lohtunamme pyhä isämme Johannes Krysostomos, ja hänen pääsiäissaarnastaan, joka pääsiäisenä kaikissa pääsiäisyöpalveluksissa luetaan, on tämä lainaus:

”sillä valtias on jalomielinen:

hän ottaa vastaan viimeisen niin kuin ensimmäisenkin,
hän suo levon yhdennentoista hetken työntekijälle kuten ensimmäisestä hetkestä työtä tehneelle.
Viimeisenkin hän armahtaa ja ensimmäisestä pitää huolen:
tuolle hän antaa, tälle lahjoittaa.
Hän ottaa vastaan teot ja hyväksyy aikeenkin.
Hän antaa arvon työlle ja aikomustakin hän kiittää.”

Siihen turvautuen me kuitenkin saamme olla ottamassa vastaan pääsiäistä tänäkin vuonna, osallistumassa Kristuksen ylösnousemusjuhlaan, riemuitsemaan tästä:

Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!

Hellevi Matihalti