Karppanen: Ylämön Vastaavat

(Kuva/Photo: theorthodoxchurch.info)
(Kuva/Photo: theorthodoxchurch.info)

”Jalo-Uskoisessa Kirkko-Kunnassamme on vihdoinkin alettu tehostaa toimintaa”, rykäisi vasta valittu Vastaava haastattelun alkajaisiksi.

”Millä tavalla?” kysyi haastattelija.

”No, esimerkiksi niin, että Onlinen ortodoksisessa seurakunnassa purettiin Keskikylän rukoushuone. Mutta ettei päästäisi esittämään perusteetonta arvostelua toiminnan alasajosta, rakennettiin viereiseen Välikylään uusi rukoushuone. Hyvin kallis. Very expensive! Keeping up appearences”, vastasi Vastaava, joka mielellään vahvisti ilmaisuaan englannin kielen sanoilla.

”Eikö se ole rahain tuhlausta?” rohkeni haastattelija epäillä.

”Ei missään tapauksessa!” tyrmäsi Vastaava ja lisäsi: ”Sanoohan Pyhä Sanakin jotenkin siihen suuntaan, että aika on rakentaa ja aika repiä rakennus. Me halusimme tuolla Onlinen seurakunnassa panna tämän käymään toteen jo samanaikaisesti, seurakunnan nimeä kunnioittaen.”

”Entäs paisuva virkakoneisto hallinnossa?” sai haastattelijamme aiheen kysäistä.

”Senhän tuleekin kasvaa ja kukoistaa”, töksäytti Vastaava. Eikä malttanut vetää henkeäkään vaan painoi puhepalkeitaan:

”Sehän se elinvoimaa juuri osoittaa. Kun virkakoneisto kasvaa, pääsee hengellinenkin kasvu kukoistamaan. Emme me halua olla mikään kuihtuva kirkkokunta. Kerronpa esimerkin: Yksi korkeasti palkattu Vastaava joutui juuri eläkkeelle. Täytimme hänen paikkansa heti ja korotimme seuraajan palkkaa. Mutta nostimme lisäksi kaksi pienempää kihoa hänen rinnalleen muuttamalla heidänkin tehtävänimikkeensä Vastaavaksi, tietenkin samoin hulppein palkkaeduin ja kannustuslisin. Emme siis puhu enää johtajista, sillä haluamme käyttää sellaisia ammattinimikkeitä, jotka luovat positiivisia mielikuvia. Vastaava on juuri sellainen. Sitä paitsi se korostaa vastuuta ja vastuuntuntoista toimintaa, joista Jalo-Uskoinen Kirkko-Kuntamme on aina ollut tunnettu.”

”Mutta mikä on tämä salaperäinen Ylämö, jonne olette ollut Vastaavia valitsemassa ja miksi sillä on sellainen peitenimi?” halusi haastattelija tietää vielä haastattelun lopuksi.

”Ei se mikään peitenimi ole”, torjui Vastaava ja täsmensi: ”Sen nimen kautta korostetaan, että me Vastaavat täällä Ylämössä olemme kaikkia muita korkeampia, siis muiden yläpuolella. Meille on kasattu kaikki valta, mikä ennen oli hujan hajan siellä sun täällä noissa seurakunnissa vaikka minkälaisten ihmisten käsissä. Nyt meitä on vain kolme Vastaavaa, jotka vetelemme Jalo-Uskoisen Kirkko-Kuntamme elämänlankoja vastuullisesti ja tulosta tehden kuin antiikin Kohtalottaret, jos kulttuurienvälinen vertaus sallitaan.”

Esko Karppanen