Karppanen: Itkevä ikoni

(Kuvalähde/: photo:dannymansmith.wordpress.com
(Kuvalähde/: photo:dannymansmith.wordpress.com

Takamaan aliyliopistossa Taka-Pajulan kampuksen Ei-kone-tehoteologian dosentti saa vieraakseen toimittajan. Toimittajan nauhuri ei aluksi toimi, joten keskustelu alkaa keskeltä. Ensin on äänessä dosentti:

”On erotettava toisistaan Ei-koni ja Ei-kone. Koneessa on vain hevosvoimia, mutta koni on itse hevonen. Ei se Pyhä Yrjänäkään (siis Agios Geórgios) koneen selässä ratsastanut lohikäärmettä vastaan vaan oikealla hevosella. Ilmeneehän se monissa kuvallisissakin esityksissä.”

”Rainojako meinaat?”

”En, vaan Ei-koneita.”

”Jaha. Täst sun työhuoneen ikkunast näkyy tuol takapihal laajat pensasmaat, suoranaiset puistot.”

”Meillä täällä Taka-Pajulan kampuksella kasvatetaan paljon pajuja, sillä pajuihin ne isätkin harppunsa ripustivat, kun valitusvirsiään veisasivat.”

”Millon ja mis päin tää tapahtu?”

”No siellä Paa-pelin pakkosiirtolassa. Tarkkaa vuotta en muista.”

”Ei nois pajulois taia kumminkaa olla yht ainutta harppuu. – Onks muuten tutkimus pystyny vieläkään selvittään itkevän ikonin arvoitust?”

”Kyllä on. Ja juuri täällä meidän kampuksella. Osoituksena aliyliopistomme innovatiivisuudesta kehitimme aivan uudentyyppisen itkevän ikonin. Sen seurauksena ministeriö monikymmenkertaisti budjettimme hetkessä, ja olemme nyt menossa pörssiin. Varmaan tiedätte, että itkuvirsikään ei synny vain huulia heiluttamalla vaan äänellä itkien. Niinpä päättelimme, että mitä iloa on pelkästä kyynelehtivästä ikonista; eihän se ole tätä päivää. Siksi kehitimme äänellä itkevän ikonin.”

”Mimmone itkumekanismi siin on?”

”Sitä on vähän vaikea tyhjentävästi kuvata mutta jotensakin Parpi-nuken kaltainen. Nappia painamalla se itkun ääni syntyy.”

Esko Karppanen