Karppanen: Minne se sinä oot menossa?

Pietarin risti -rauhantunnus
Pyhän Pietarin rististä varhaiset kristityt muokkasivat rauhan tunnuksen. (Kuva/photo: bronicuscatholicus.com)

”Pappi saarnasi, jotta ei saa tehä ristinmerkkiä huolimattomasti”, sanoi Jokelan rouva.

”Mittään tuo sillä mahto meinata?” ihmetteli Hietalan rouva.

”No sitä, jotta se pystypuun alaosa pittää tehä kunnolla alas. Sormien pittää hipasta navanalusta”, selvensi Jokelan rouva.
”Jo mäni mahottommiin. Minkä takia?” kummasteli Hietalan rouva.
”Jottei eppäillä saatananpalavojaksi”, vastasi Jokelan rouva.

”Herraisä nähköön! Eikö se pappi tiiä, mikä on pietarinristi”, siunaili Hietalan rouva.

”Ei vissiin. Enkä sitä tiiä minäkään”, huokaisi Jokelan rouva.

”No katohan. Pyhä Pietari naulittiin ristiin pää alaspäin, elikkä risti oli nurin. Siitä jumalankieltäjät keksi itelleen nurinkäännetyn ristin”, selitti Hietalan rouva.

”Jaa. Siksikö, kun Pietarihi kielti? Ja kolomasti kieltihi?” kyseli Jokelan rouva, kun alkoi päästä asiasta jyvälle.

”Siks justiin. Sehän on semmonen lekentahi: Apostoli Pietari oli Roomassa julistamassa evankeljumia, van vaikeuksia tuli, ja Pietari arveli jotta olokoon. Lähen takasi. Ja oli jo kävelemässä kaupungin ulukopuolella, niin häntä vastaan tulloo tutunnäkönen mies. Ja Pietari ihmettellöö mielessään, jotta ihan on Ristuksen näkönen. Ja kun kohalle kerkijää, niin Pietari näkköö jotta Ristus se on. Ja Pietari kyssyy Ristukselta, jotta minne se sinä oot menossa. ’Roomaan’, sannoo Ristus.
’Mitä sinä Roomaan? Minä oon tulossa sieltä pois. Ne on ihan hulluja ne roomalaiset, ei niijen kanssa pärjää’, puheloo Pietari.
’Minä lähetin sinut julistammaan evankeljumia, ja nytkö sinä luovutat. Minä menen toisen kerran ristiinnaulittavaksi’, paukauttaa Ristus.

Siitä se Pyhä Pietari sai voiman ja palasi Roomaan, ja sitten kävi niin kun kävi”, kertoili Hietalan rouva ylpeänä ja iloisena tietävyydestään.

Esko Karppanen