Karppanen: Ristikukkaisia

(Kuva/Photo: salativse.ru )
(Kuva/Photo: salativse.ru )

”Mikä helekatin uusatteismi tämän maaliman on vallanna, kun ei ristikukkasetkaa voe olla ristikukkasia?” sanoi Hietalan rouva laskiessaan tuopillisen olutta.

”Mistä sinä puhut?” kuoronjohtaja kummasteli.

”Niin, kun justiisa luin jostain, jotta ristikukkasten heimo on muutettu jonni toesen nimiseksi”, selvensi Hietalan rouva.

”Mitä ne ristikukkaset on?” kysyi kuoronjohtaja.

”Hyvä ihme, etkö sinä tiiä”, huomasi Hietalan rouva sanoneensa ja keksi heti hyvän syyn lisätä kohteliaammin: ”Lanttu ja nauris, rettiisi ja retikka, rypsit ja rapsit, lutukat ja litukat, kaikki kaalit ja tämähi mahottoman hyvänmakunen rucola. Niissä kaikissa on ristinmallinen kukka, terälehet ristinmuotosessa asennossa.”

”En minä oo nähny?” sanoi kuoronjohtaja.

”Etkä tietenkään oo juuri voinukaan. Lanttu ja nauris kukkii vasta seuraavana kesänä. Jos haluaa itekasvatetusta lantusta siemeniä, niin eillisvuojen lanttu pannaan kevväällä maahan ja sitten se nätisti kukkii ristinmallisilla, keltasilla kukilla, ja syksyllä on valamiit siemenet seuraavaksi kevvääksi. Ne siemenet pittää tietenni kuivata niinku muuhi vilja. Parista lantusta tulloo siemeniä kylyvettäväksi enämpi kun niistä kasvavia lanttuja syyvvä jaksat. Rucola, kun se on yksivuotinen, kukkii jo saman sulan aikana. Loppukesästä viimestään, jos ei halua tai kerkiä taikka jaksa syyvvä joka vartta”, lasketteli kahvilanemäntä Hietala.

”Sinä se kaikki tiiät!” kuoronjohtaja ihasteli.

”No, enkä tiiä, vaan sitä en ymmärrä, että muuan kovasti ristitty ihminen sano jotta hän ei kasvata lanttuja eikä nauriita sen takia, kun niissä on ristikukka ja se tuopi hälle mieleen kuoleman”, päivitteli Hietalan rouva ja tokaisi: ”Kohta ne vissiin muuttaa veikkauksessa tasapelin ristinni joksihi muuksi. Ei oo ennää yksi risti kaksi. Ja onhan meillä semmonenni sanonta kun ei paa tikkuakaa ristiin. Mitenhän se sen sannoo ristinkammonen.”

”Ja saattaahan ne kengätki mennä ristiin, kun niitä riisuu jalastaan”, hoksasi kuoronjohtaja.

”Sanopa muuta”, sanoi Hietalan rouva, eikä muuta tästä asiasta tällä kertaa sanonutkaan.

Esko Karppanen