Karppanen: Hiiopin itkuheinä

Budhalainen munkki Thaimaasta rukousmyllyn ja rukousnauhan kera. (Kuva/Photo: gillank.wordpress.com )
Buddhalainen munkki Thaimaasta rukousmyllyn ja rukousnauhan kera.
(Kuva/Photo: gillank.wordpress.com )

”Minä oon arvellu jotta jos hankkis rukkousnauhan?” sanoi Hietalan rouva.

”Jaa. Mihinkä tarkotukseen?” ihmetteli Jokelan rouva.
”No siihen mihin ne on tehtyhi. Rukkoeluun”, selvensi Hietalan rouva.

”Mistä niitä hankitaan?” jatkoi Jokelan rouva kyselyään.
”Onhan niitä vaikka missä. Kirkkomyymälöissä ja postimyynnissä ja eikö nuita voine tietteähhi”, luetteli Hietalan rouva tietäväisenä.

”Minä en oo ikinä semmosta kapinetta nähnykkään”, totesi Jokelan rouva.

”Etkö? Näkköö niitä Suomessahi. Ja Italiassa ja Reikassa vallanni.  Kuule, minä oon miettiny, jotta jos saes Hiiopin itkuheinän siemeniä, niin ne passais kuivattuna siihen rukkousnauhaan helemiksi”, suunnitteli Hietalan rouva.

”Minkä heinän?” naukaisi Jokelan rouva, niin että ääni kohosi kysymyksen loppua kohti samalla kun rouvan silmät menivät sirrilleen.

”Itkuheinän. Se Jop, joka sitä pettymysten postiasa joskus laettelloo, on antanna nimen tälle kasville. Vae liekö ite Linné antanna, en tiiä. Van tieteellinen lajinimihi se on: lacrima-jobi elikkä jopinkyynel. Keräsittäkö työ kasveja koulussa?” suolti Hietalan rouva sanallista antiaan.

”Eeei. Enkähän minä oo käyny oppikoulua”, nolosteli Jokelan rouva ja lisäsi: ”Peruskoulussa nykyään kuulemma kerräävät.”

”Ai niin. No ei se mittää. Minusta Hiiop tuossa nimessä on niinku työmiesten voimainponnistushuuto työntäessä tai nostaessa. Melekossiin ponnistelluihin se Hiioppi joutuhi, ei ihme jos muuan kyynel vierähti. Joka tappauksessa tästä itkuheinästä eli jopinkyynelestä tehhään ulukomaella olutta ja jauhoja ja leivoksia ja teetä ja jos mitä. Ihovoijettahi vissiin. Aasiassa ainahi.  Niin, tiiäthän sinä sen, jotta muslimeilla ja puthalaisillahi on käytössä rukkousnauhat”, tarkensi Hietalan rouva.

 

”Vai niin”, hymähti Jokelan rouva.
”Ja on niillä puthalaisilla rukkousmyllytki.  Sitä ei tiiä, vaikka minä semmosenni vielä hankin. Jos ei nauharukkouksia aleta kuunnella, niin vien kirkkoon myllyn. Sitä kun pörryytän, niin eiköhän ruppea tepsimmään”, innostui Hietalan rouva.

”Van oot sinä mahoton”, joutui Jokelan rouva sanomaan naurussa suin.

 

”Enkö ookki?” heläytti Hietalan rouva ja keikautti päätään.

 

Esko Karppanen