Karppanen: Niityllä

(Kuvalähde/photo: commons.wikimedia.org )
(Kuvalähde/photo: commons.wikimedia.org )

Hauki uiskenteli iloisena rantavedessä. Oli aurinkoinen päivä. Se miellytti haukea. Hän tunsi, että kirkkaana päivänä hänen suomunsa loistivat paljon kauniimmin kuin pilvisellä säällä. Harvalla kalalla oli niin kaunista kylkeä kuin hauella, vaikka kauniitahan kaikki kalat ovat.

Hauki oli ortodoksi. Hänen hampaansakin olivat ortodoksiset.  Lähellä rantaa oli katiska. Sitä sieti varoa.  Mutta katiskassa oli herkullisen näköisiä ahvenia ja salakoita. Hauella alkoi olla nälkä.  Kyllä minä itselleni kalakeiton saan, oikein ortodoksisen sopan ke(h)itänkin, mietti hauki ja polskahti onnellisena järven pinnan yli, niin että vesi räiskähti.
Katsokaahan kun hauet polskii, tuumi väki, joka oli heinätöissä rantaniityllä.

Hauki ui katiskan luo ja meni aivan katiskan reunaan kiinni. Ahvenet – osa heistäkin ortodokseja – säikähtivät. Jotkut pinkaisivat pakoon ja onnistuivat uimaan vapauteen, vaikka kaloja haluava isäntä oli pannut katiskan suulle oikein väliverkkoseinän, jotta se ohjaisi kaloja sisälle katiskaan.

 

Mutta nopea oli haukikin. Se aukaisi suunsa, ja pikku ahven luiskahti ortodoksisesti sen nälkäiseen vatsaan.  Kiitos ja ylistys! huokasi hauki, kun ahven vielä potki sen mahassa.

Rantaniityllä leikki pieni lapsi. Hänkin oli nähnyt hauen polskivan; näky viehätti häntä aina. Hän muisti sen edellisiltä kesiltä. Lapsi puhalteli koiranputkihuilua ja näki hauen uivan niityn reunalla. Ojastako se oli hypännyt?  Lapsi riensi ottamaan kalaa kiinni ja huusi innoissaan: ”Hauki, hauki!”
Isä huomasi, että lapsen lähellä luikersi kyy, ortodoksinen kyy, jolla oli puhdasoppisen ortodoksista myrkkyä hampaissaan. Isä sieppasi lapsen syliinsä, ja kyy livahti ojaan ja lähti uimaan pois päin.

Isä teki kiitollisena ristinmerkin, hänkin oli ortodoksi.  Hän lähti katiskalle. Katiskassa oli paitsi pieniä ahvenia ja muutama salakka myös se sama hauki, joka oli vasta ahmaissut mahaansa ahvenen. Peratessa isäntä antoi hauen vatsasta löytyneen ahvenen kissalle.

Hauesta keitettiin maukas soppa heinäpäivän päätteeksi. Ahvenista paistettaisiin huomenissa kalakukko.

Esko Karppanen