Karppanen: Sielun peli

(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Hietalan rouvaa tympäisi.

”Nyt se on keksitty uusi hullutus, jota kaikki matkii ja jota iliman ei mistään tunnu tulovan mittää”, hän sadatteli.

”Mistä sinä puhut?” kysyi Jokelan rouva.

”No tästä pelihullutuksesta. Työpaikkoja haetaan jollahi pelisysteemillä. Uskontoakaan ei kuulemma voi ennää muuten opettaa kun pelinä. Eipä sillä, mulla oli oppikoulussa semmonen uskonnonopettaja, jolla kaikki kokkeet oli sanaristikkoja. Pelejä kait nehi on.”

”Sanaristikkoja?” ihmetteli Jokelan rouva.

”Niin, se oli meistä oikeen mukavata. Sinne ristillisseen ristikkoon tuli Saavalit ja Paavalit, Lasaretit ja Nasaretit”, selitti Hietalan rouva. ”Lienöökö olleet opettajan ihtesä tekemiä ne ristikot; saattovat olla oppaasta otettuja”, hän lisäsi.

”No mikä sinnuu tässä nykysessä pelihommassa niin tympii?” uteli Jokelan rouva, joka inhosi sanaristikoita.

Hietalan rouva loi pitkän katseen kysyjään ja täräytti:

”Ei mikkää muu kun että siitä on tehty pakkopulla ja joka vaivan parantaja. Tähän kansaan kun ei mahu kun yks asia kerrallaan. Millon värityskirjat, millon sauvakävely, millon laskettelu. Joka kuntaan, jossa oli jonninkorkunen nyppylä, rakennettiin kolomisenkymmentä vuotta sitten laskettelukeskus ja nyt ne on vissiin tyhjillään.  Männä viikolla selevitti ratiossa joku pappi alakavasa toimittaa pelimessuja. Panisivatki pystyyn kunnon pajatson. Niitähän ei oo ennää missään, ei minunkaan paarissa. Kirkkopajatsollahan se järjestysi kolehtinkerruuhi. Kun raha kirstuun kilahtaa, niin sielu helevettiin vilahtaa. Taikka paratiisiin. Se kolikko ois tietenni sielun vertauskuva: rahahan jäi pajatsossa toisinaan näkyviin, toisinaan vaelti näkymättömmyyteen. – Ja eilen luin lehestä, jotta muuan työtön on perustanna yrityksen, jossa se maksua vastaan opettaa ihmisiä koskettelemmaan toisiaan! Van entä jos joku ossaa kosketella iliman opetusta, nin syytettään heti ahistelijaksi ja vaikka miksi. Voe Herran pieksut ja naispapin nappikengät, en paremmin sano.”

Esko Karppanen