Filantropia jatkaa sinnikkäästi avustustyötään Syyriassa

Uutiskuvat Syyrian Alepposta ovat lohduttomia …. (Kuva/photo: UN Multimedia )
Uutiskuvat Syyrian Alepposta ovat lohduttomia ….
(Kuva/photo: UN Multimedia )

Kirkonkellojen soitolla heräteltiin äskettäin ihmisiä huomaamaan inhimillinen hätä Aleppossa. Viime päivien uutiset Syyriasta ja Irakista kertovat koruttomasti tilanteen: massiivisiin sotakoneistoihin löytyy valtioilta varaa. Sodan uhrien auttamiseen ei löydy rahaa eikä tahtoa.

Suomen ortodoksisen kirkon kansainvälisen diakonian ja lähetystyön järjestö Filantropia jatkaa kuitenkin sinnikkäästi työtä Syyrian hädänalaisten hyväksi. Toiminnanjohtaja Riina Nguyen vetoaa:

”Filantropia on jo pitkään kuvannut Syyrian tapahtumia inhimilliseksi katastrofiksi, jonka pysäyttämiseen tarvitaan kansainvälisen yhteisön tahtotila. Humanitaarisen avun toimijat ovat olemassa juuri siksi, että hädän keskellä olevat ihmiset eivät jäisi yksin. Työtä jatketaan niin kauan kuin on hätää. Vaikka tilanne näyttää toivottomalta ja rauha kaukaiselta, ei ihmisiä voi jättää yksin ja ilman perusasioita, kuten puhdasta vettä, ruokaa ja hygieniatarvikkeita vain siksi, että valtiot käyttävät sotaan paljon rahaa. Tämä nimenomaan paljastaa kuinka irvokasta sodankäynti on ja miksi on äärimmäisen tärkeää säilyttää rauha. ”

Lapsia Kab Elias -pakolaisleirillä Libanonin Bekanlaaksossa. IOCC tukee leirin toimintaa. (Kuva/Photo: IOCC)
Lapsia Kab Elias -pakolaisleirillä Libanonin Bekanlaaksossa. IOCC tukee leirin toimintaa.
(Kuva/Photo: IOCC)

Filantropia päätti lokakuun alussa ohjata keräysvaroja 35 000 euroa Syyrian pakolaisten avustamiseen. Syyriassa avustuksella hankitaan ruokaa, vettä, vaatteita, kenkiä, makuualustoja, vauvanruokaa ja vaippoja. Filantropian tuki välitetään IOCC:n (International Orthodox Christian Charities) kautta, joka toimittaa sairaaloihin lääkkeitä ja välineitä pienempiä leikkauksia ja synnytyksiä varten muun muassa Aleppossa, Damaskoksessa ja Hamassa.

IOCC välittää avun luotettavasti perille yhteistyössä ortodoksisen Antiokian patriarkaatin kanssa. Syyriassa IOCC on yksi harvoista järjestöistä, joka pystyy yhä toimimaan maan rajojen sisäpuolella.

IOCC:n humanitaarinen ohjelma on laaja ja sisältää aineellisen avun lisäksi psykologisen tuen ja koulunkäynnin mahdollistavia toimia.

 

Sodan ja pelon aiheuttamaa stressiä ja painajaisia käsitellään eri tavoin. Lapset opettelevat ilmaisemaan tunteitaan taiteen ja musiikkiterapian tukemina. Aikuiset työstävät traumaattisia kokemuksia ja rakentavat rikottua itseluottamustaan uudestaan.

Pakolaisuus on keskeyttänyt monen lapsen ja nuoren koulunkäynnin. Damaskoksen kouluissa on jaettu yli 40 000 koulu- ja hygieniapakettia opiskelun mahdollistamiseksi. Päivittäinen hetki koulutehtävien parissa tuo lapsille muuta ajateltavaa kuin ympäröivän sodan.

IOCC auttaa Syyrian sotaa paenneita Kreikan saaristossa järjestämällä heille muun muassa ruokaa ja makuualustoja. (Kuva/photo: IOCC)
IOCC auttaa Syyrian sotaa paenneita Kreikan saaristossa järjestämällä heille muun muassa ruokaa ja makuualustoja.
(Kuva/photo: IOCC)

Kreikassa IOCC:n pakolaistyö on laajentunut Ateenassa sekä Chioksen, Samoksen ja Kosin saarilla viimeisen vuoden aikana. Filantropian tuesta 12 000 euroa käytetään pakolaisten vastaanottamisen tukemiseen, ruoka-apuun sekä vauvojen perustarvikkeisiin ja hygieniapaketteihin.
Riina Nguyen selvittää Filantropian toimintaa:

”Syyriassa ja sen lähialueilla toimitaan paikallisten ihmisten tarpeiden mukaan. Mitä lähempänä on sotatila, sitä enemmän on kyse humanitaarisen avun välittämisestä. Rauhallisemmilla alueilla Syyriassa ja sen naapurimaissa on voitu ottaa askeleita kehityksen suuntaan ja aloittaa koulutyöskentelyn ja psykososiaalisen tuen lisäksi toimeentuloa parantavia toimintoja varsinkin naisten keskuudessa. Koulupukujen ompelu tai yhteisökeittiössä työskentely tuovat kaivattua normaalimman arjen tuntua sodan keskelle”.

Nguyen uskoo sodan joskus päättyvän ja rauhan ajan jälleenrakentamisen alkavan.

”Filantropia on mukana tukemassa monentasoista toimintaa, sillä kaikkein vaikeimpina aikoina täytyy katsoa pidemmälle ja nähdä ihmiset voimavarana, jotka ovat tulevaisuudessa rakentamassa rauhallisempaa yhteiskuntaa, jos he nyt säilyvät hengissä ja saavat keinoja selvitä rauhaan asti”.

Filantropia/Aristarkos Sirviö

 

Filantropialla on käynnissä humanitaarisen avun keräys Syyrian pakolaisten auttamiseksi.

Keräykseen voi osallistua tekemällä lahjoituksen Filantropian humanitaarisen avun keräystilille FI08 5480 0520 0345 94. Viite 12221.

Keräyslupa: 2020/2013/3595. Toimeenpanoaika 1.1.2014-31.12.2017 ja alueena koko Suomi Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Filantropian verkkosivut: http://filantropia.fi/