Valtakunnallinen media on välttämätön

cimg6015-4
(Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)

MITÄ ENEMMÄN luen Kotimaa24–verkkosivustoa, sitä enemmän vakuutun siitä, että Suomen ortodoksinen kirkko aivan välttämättä tarvitsee oman valtakunnallisen mediansa.

Suomen ortodoksinen kirkko tarvitsee nimenomaan riippumattoman median, jonka sisältöä ei alisteta tarkistettavaksi kirkkoherralle, toimitusneuvostolle tai hiippakunnan piispalle, vaan ainoastaan vastaavalle päätoimittajalle. Sellaista mediaa ei koskaan oikeasti ole ollut olemassa Suomen ortodoksisessa kirkossa – ei silloinkaan, kun Aamun Koitto vielä oli valtakunnallinen lehti.

Aamun Koittoa koskevan väittämäni tiedän todeksi, koska kahteen kertaan olen sijaistanut lehden päätoimittajaa, ja varsinkin jälkimmäiseltä sijaistuskaudelta mieleeni jäi erittäin selkeänä kustantajan puuttuminen julkaistaviin kirjoituksiin; se tuntuu minusta yhä edelleen äärimmäisen ikävältä ja surulliselta – varsinkin, kun näen koko ajan, että kaikessa Suomen ortodoksisen kirkon tiedottamisessa samankaltainen sensuuri toimii vankasti edelleen.

Pahimmalta minusta tuntuu se, että kaikki kirkon eri tiedotusvälineisiin kirjoittavat ovat erinomaisen hyvin sisäistäneet tämän faktan. Tuloksena on, että ”kaikki on niin kaunista eikä mikään tee kipeää”.

MIKÄ TAHANSAHAN on kaunista, jos sitä katsotaan oikeasta näkökulmasta.

Jos asiasta ei kerrota ennakkoon mitään ja julkistetaan vain yksimielinen päätös eikä jälkeenpäin ole mahdollisuutta kysyä miksi? ja vaikka kysyykin miksi, ei ole mahdollisuutta saada vastausta. Silloin kaikki on tapahtunut oikein – ja ennen kaikkea demokraattisesti.

Vain huhut jäävät elämään – tai totuuksiakin saatetaan nimittää huhuiksi ja sillä tehdä ne olemattomiksi.

Paljon on saattanut luterilaisen kirkon uudistuksissa mennä jakoon Helsinki/muu Suomi, mutta ainakin luterilaisen kirkon tiedotus ja media ovat avoimia ja valppaita.

Samaa ei voi sanoa Suomen ortodoksisen kirkon tiedotuksesta ja mediasta.

OLEN OLLUT tekemässä Aamun Koiton lisäksi useampaa muutakin ortodoksista lehteä, ja tiedän siksi tasan tarkkaan omakohtaisesti, mitä seuraa siitä, että toimii ”toisin”. En kuitenkaan aio puuttua tässä yhteydessä sen enempää kiukkuisiin puhelinsoittoihin kuin niin sanottuihin myllykirjeisiinkään. Tietämäni mukaan niitä saavat luterilaisetkin kirjoittajat ja toimittajat aina silloin tällöin osakseen – mutta yleisesti ison kirkon puolella sekin tapahtuu enemmän tai vähemmän julkisesti.

Julkisuus tarkoittaa avoimuutta.

Avoimuutta minä siis peräänkuulutan.

Avoimuutta on luvattu ainakin Helsingin seurakunnan viime kirkkoherranvaalissa ja avoimuutta perätään myös Suomen ortodoksisen kirkon tulevaisuutta ohjaavassa asiakirjassa. Sitä, mitä avoimuudella oikeasti tarkoitetaan, ei tosin selitetä.

Avoimuutta olisi esimerkiksi se, että ennakkoon kerrottaisiin, millä tavalla kirkko/seurakunta suunnittelee välttämättömiä säästötoimenpiteitä.

Luterilaisessa kirkossa näistä asioista keskustellaan.

Ortodoksisessa kirkossa ne vain mätkäistään eteen.

Esimerkiksi sellainen hupaisa seikka, että Helsingin ortodoksinen seurakunta tekee säästöjä supistamalla kokoustarjoilun kahviin, teehen ja veteen – ilman mitään lisukkeita.

Epäilemättä sillä saavutetaan suuret säästöt.

MIKSI KIRJOITAN tätä nyt?

Kirjoitan tätä juuri tänään siksi, että vasta tänään luin Kotimaa24:ssa 24.2.2016 julkaistun Viron arkkipiispan Urmas Viilman haastattelun. Siinä toimittaja kirjoittaa näin:

”Virossa venäläinen ortodoksisuus on kyselyjen mukaan tällä hetkellä maan suurin kirkkokunta, suurempi kuin luterilaisuus. Venäläisvähemmistön keskuudessa ilmeisesti noin 80 prosenttia ihmisistä on kastettu ortodokseiksi, virolaisten keskuudessa vain runsas viidennes luterilaisiksi.”

Mistään muualtakaan kyseisessä haastattelussa ei käy ilmi, etteivät Viron kaikki ortodoksit suinkaan kuulu venäläisvähemmistöön tai Moskovan patriarkaattiin.

Kirjoitan tätä juuri tänään nimenomaan siksi, että Suomen ortodoksisella kirkolla tulisi olla valtakunnallinen media, joka oikaisisi tämänkin kaltaiset virheet.

Tosin se ei ole ainoa syy valtakunnallisen ortodoksisen median tarpeellisuuteen.

 

Hellevi Matihalti