Lempeää ja sopuisaa

Kirkolliskokouksen täysistunto. (Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)
Kirkolliskokouksen täysistunto.
(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

KIRKOLLISKOKOUS KOKOONTUU edelleen – kolme täysistuntoa on pidetty, mietintöjä on jätetty pöydälle, asioita saatu päätökseen, työ- ja ohjausryhmiä perustettu tai ainakin päätetty perustaa, ja vielä tälle päivälle on laskettu aika neljännelle täysistunnolle. Osa päätöksistä on ollut asian siirtämisiä budjettikeskustelun yhteyteen, ja oikein lempeältä ja sopuisalta tuo kaikki kirkon sivuilta luettuna näyttää.

Muualta sitä ei sitten näe ei kuule: lehdistö tuntuu puuttuvan kokonaan.

Viimevuotisesta kirkolliskokouksesta sentään sai suoraa kuvaakin Ortodoksi.netin kautta. Lieneekö Jumala rangaissut Ortodoksi.netiä muutaman kirjoittajan räksyttämisestä, kun sen sivut kaatuivat juuri kirkolliskokouksen alla?

Ja sitten luenkin tämän samaisen Pyykkösen blogista, että vallan on armotonta menoa kirkolliskokouksessa, ja vieläpä yhden lähetekeskustelun puheenvuoron, joka antoi hyvinkin vallattoman kuvan kirkon rahankäyttämisestä.

Tahtoisin oikeastaan tietää, mitä kirkolliskokouksessa oikeasti tapahtuu.

KUN ARVELEN, että lähetekeskustelun puheenvuorot ovat niiden pitäjillä sähköisessä muodossa, onko todella mahdotonta siirtää ne koko kirkkokansan luettaviksi kirkon sivuille? Nehän ovat julkisia puheenvuoroja, niitä voisi tulla omin korvin kuuntelemaan – mutta miten siinä kävisikään, jos kaikki kiinnostuneet säntäisivät lehterille? Mahtuisivatko?

Entä sitten nämä työ- ja ohjausryhmät?

Kirkolliskokous päätti perustaa sellaisen ja tällaisen – milloin? Päätöksen yhteydessä olisi ollut mukava lukea tieto tällaisestakin asiasta.

Vai meneeköhän kirkon tiedotus niin, että kaikki nimet tulevat esiin vasta tarkistetun pöytäkirjan julkaisemisen yhteydessä? Harmittaa kovin, ettei meillä ole sillä tavoin toimiva tiedotus kuin isommalla kirkolla on.

Ja tästä tulee väistämättä mieleen, miten suuresti Kirkkomuseoon kaiken kaikkiaan on syydetty rahaa – sillä nimenomaan siitä, käsittääkseni, oli kyse tuossa vallattomassa rahankäytössä. Jos nyt on luottamista Pyykkösen blogiin ja siihen lähetekeskustelussa esitettyyn puheenvuoroon, josta blogissakin lainattiin useita kohtia…

Se puheenvuoro ilmeisesti kirkolliskokouksessa vaiettiin. Mutta koska siitä on Korsoon saakka kaikuja kuulunut, olisi erinomaista, jos kaikuja ei vaiennettaisi vaikenemalla, vaan kommentoimalla niitä, ja kumoamalla ne asiallisesti jos on tarpeen.

Muuten jää mielen pohjalle kaihertamaan hienoinen epäily.

TÄSSÄ SITÄ sitten vain huokailee, että oi Ortodoksi.net – kuinka me sinua kaivataan!

Ortodoksisen median edustajia, joita Suomessa toisinaan tuntuu olevan liikaakin, ei siltikään ole riittävästi – eikä ole sitä kirkkoon sitoutunutta, mutta riippumatonta mediaa, jota palkkansa ansaitsevat ammattilaiset tosissaan tekevät.

Ei ole kuukauttakaan siitä, kun kirjoitin, että valtakunnallinen media on välttämätön. Mutta sen tulee olla kirkkoon sitoutumisestaan huolimatta riippumaton. Minusta tämä kirkolliskokous on todistanut tällaisen median välttämättömyyden aivan ehdottomasti oikeaksi.

Hellevi Matihalti