Modernismin uranuurtajan Eeva-Liisa Mannerin syntymästä 95 vuotta

Eeva-Liisa Manner vuonna 1963. (Kuva/photo: wikipedia )
Eeva-Liisa Manner vuonna 1963.
(Kuva/photo: wikipedia )

Eeva-Liisa Mannerin syntymästä tulee joulukuun 5. päivänä kuluneeksi 95 vuotta. Manner syntyi Helsingissä, mutta vietti lapsuutensa isovanhempiensa hoidossa Viipurissa.

Manner, jota syystä pidetään Suomen merkittävimpiin sodanjälkeisiin runoilijoihin kuuluvana, debytoi runoilijana teoksella Mustaa ja punaista vuonna 1944, ja hänen toinen kokoelmansa Kuin tuuli tai pilvi ilmestyi vuonna 1949. Läpimurtoteokseksi muodostui runokokoelma Tämä matka vuonna 1956, jota seurasi proosakokoelma Kävelymusiikkia pienille virtahevoille. 1950-luvulla Manner muutti Tampereelle, mutta asui useaan otteeseen 1960-luvulta alkaen myös Espanjassa.

Mannerin tuotanto käsittää lyriikan lisäksi proosateoksia, näytelmiä ja kuunnelmia, ja hän oli myös tuottelias kääntäjä. Hänet palkittiin mm. Mikael Agricola –palkinnolla, Pro Finlandialla, Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnolla ja Valtion näytelmäkirjailijapalkinnolla sekä useampaan kertaan Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla.

Eeva-Liisa Manner kuoli heinäkuun 7. päivänä 1995 Hatanpään sairaalassa Tampereella pitkän syöpäsairauden jälkeen.

Simeon ja Hanna julkaisee Esko Karppasen Eeva-Liisa Mannerin runoutta intertekstuaalisesti tulkitsevan esseen runoilijan syntymän 95-vuotispäivänä.

 

S&H