Karppanen: Jallu ja Kalle

Kuva ei liity juttuun ....pitsi, että Jallu ja Kalle ovat saattaneet kyseessä oleviin lehtiin tutustua - erehdyksessä. (Kuva/photo: pinterest.com)
Kuva ei liity juttuun ….paitsi, että Jallu ja Kalle ovat saattaneet kyseessä oleviin lehtiin tutustua – erehdyksessä.
(Kuva/photo: pinterest.com)

Jallu ja Kalle kävivät samaa koulua. He olivat toistensa parhaat kaverit koko kouluajan. Jallun oikea nimi oli Hjalmar, mutta sitä tuskin kukaan muistikaan, ellei nähnyt nimeä kirjoitettuna. Opettajat tietenkin näkivät. Mutta hekin kutsuivat Hjalmaria Jalluksi. Kukaan ei nauranut, eikä juuri kenenkään mieleen tullut, että jaloviinaakin kutsuttiin jalluksi. Joskus jopa jalmariksi.

Kallen nimi oli ihan oikeasti Kalle.

Lukiossa Jallu ja Kalle kävivät aina yhdessä diskoissa, joskus ravintolassakin. Tytöt joskus virnuilivat, mutta miehet eivät koskaan.
Sitten elämässä kävi niin kuin usein käy. Koulun jälkeen Kalle lähti kaikkien yllätykseksi pappisseminaariin.

Jallu suuntasi kaupalliselle alalle ja kertoi ensimmäisenä opiskelukesänään Kallelle olevansa kihloissa. Joulun alla oli häät, joissa Kalle joi erehdyksessä hieman liikaa.

Monia vuosia oli kulunut. Jallu oli muuttanut toiselle paikkakunnalle ja oli jo työelämässä mukana. Kallesta hän ei ollut aikoihin kuullut.  Oli joulunjälkeinen keskitalvi, ja Jallun vaimo oli sukuloimassa toisella puolen maata. Talvilesken eloaan piristääkseen Jallu lähti lasilliselle paikkakunnan kahvilaan. Hän ei oikeastaan tuntenut täällä vielä ketään sen paremmin. Työ vei kaiken ajan.

Kahvilassa hän huomasi Kallen ja meni juttusille. Kalle kertoi olevansa yhäkin opiskelija. Luvut olivat venyneet pätkätöitä tehdessä. Nytkin hän oli tullut keikkahommiin tälle paikkakunnalle. Poikamiehenä sanoi pysyneensä.

Jallu kertoi käyneensä vaimonsa kanssa edellisenä kesänä Kreikassa, muutamassa luostarissakin. Hänellä olisi valokuvia sieltä. Kiinnostaisiko Kallea? Lähdettäisiinkö lasilliselle? Jallu asui aivan lähellä.

Paljon oli puhuttavaa vuosien jälkeen. Tuntui, ettei vuosia ollut välissä ollutkaan. He puhuivat ja puhuivat. Eikä tarvinnut koko aikaa puhuakaan. He valvoivat koko yön.

 
Vasta aamulla he nukahtivat.

Esko Karppanen