Pääsiäinen, valon tuoja

Auringon tanssi kansi

Kirjallisuudentutkijat Liisa Enwald ja Esko Karppanen julkaisivat vuonna 2015 joulua, sen odotusta, perinteitä ja myyttejä kuvaavan teoksen Sana- ja sävelrosollia (Simeon ja Hanna 4.12.2015) Juuri on ilmestynyt  samojen tekijöiden pääsiäistä tarkasteleva teos Auringon tanssi, pimeän pidot.

Kiintoisaksi teoksen tekee jo se, että kirjallisuuteen laajasti perehtyneet kirjoittajat käsittelevät pääsiäiskertomusta esimerkiksi Helvi Juvosen, Rauha Kejosen, Eeva-Liisa Mannerin ja Juha Mannerkorven runoudessa.

Mutta teos ei ole pelkkää kirjallisuuden tutkimusta, vaan siinä uppoudutaan syvälle Euroopan ja Lähi-Idän kulttuurihistoriaan unohtamatta suomalaista menneisyyttä.

Esko Karppanen on tuttu Simeon ja Hanna –verkkolehden lukijoille Torstai-Karppasista, joten arvattavasti teksteihin mahtuu myös huumoria.

S&H