Karppanen: Johdatusta harhaoppiin

Kuvassa oleva laulava tarjoilija ei ole jutussa mainittu Hietalan rouva. Epävarmaa on , että tuntevatko kuvan tarjoilijat lainkaan Vaahteramäen Eemeliä. Sikälikin kuva on vahvasti viitteellinen ja voi johtaa harhaan.(Kuvatoim. huom) (Kuva/Photo: pinterest.com)

”Se luennoitsijavieras oli sitä mieltä, että kirkkomme on kautta historiansa joutunut määrittelemään identiteettinsä suhteessa harhaoppeihin”, sanoi asiakas A.

”On se kyllä aika rohkeasti sanottu”, arveli asiakas B.

”Mutta tottahan se on. Siksi meitä ei voi syyttää harhaoppisiksi”, väitti asiakas A.

Pöytään käveli turistin näköinen mies, joka esittäytyi Eemeliksi.

”Kuulin, että harhaopeista haastelette”, hän avasi keskustelua.

”Niin, kun kaveri oli vierailuluentoa kuuntelemassa, ja siellä oli sitäkin asiaa sivuttu”, vastasi asiakas B, sillä asiakas A näytti vaivaantuneelta kutsumattoman vieraan vuoksi.

”Kuulkaa, kyllä harhaoppi on parasta oppia”, röhähti Eemeliksi esittäytynyt.

”Eläpä pilkkaa pienempiäs”, sai A sanotuksi.

”En toki, en sinne päinkään. Vaan tosiasia on, että ilman harhaoppeja ei olisi maailmassa syntynyt mitään uutta”, jatkoi Eemeli.

A ja B näyttivät epäileviltä.

”Onko sulla todisteita väitteellesi?” kysyi B.

”On, ja paljon”, vastasi Eemeli ja lisäsi: ”Koko kristinusko on syntynyt harhaopista, harhaoppisen opettajan opetuksista. Siis juutalaisten näkökulmasta. Ei kai se opettaja olisi henkeään menettänytkään, ellei häntä harhaoppisena olisi pidetty.  Harhaoppiseksi jumalanpilkkaajaksi julistettiin, ja arestiin loppuiäksi joutui myös Galileo, koska hän rohkeni uskoa Maa-planeetan liikkuvan. Kuka mahtaa enää Maan liikkumista epäillä. Moni muu uusi ajatus ja tänä päivänä itsestäänselvyytenä pidetty asia on alkuaan tyrmätty siveettömänä ja luonnonvastaisena.”

”Niin kuin esimerkiksi mikä”, kysyi jompikumpi, taisi olla A.

”Vaikkapa naisten äänioikeus ja koulutus, kaikkia lapsia koskeva oppivelvollisuus, kahdeksan tunnin työpäivä. Harva niitä nyt enää kiistää ja harhaoppina pitää, mutta kun niitä alettiin ehdottaa, ei puuttunut uskonnollisia ja eettisiä perusteluja niiden torjumiseksi. Sama se on tänä päivänä seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ja ihmisarvon kanssa monessa maassa, kulttuurissa ja yhteisössä”, luetteli Eemeli.
Sitten hän nousi ja totesi: ”Mutta mun on jatkettava nyt matkaa.”

Sen sanottuaan hän lähti.

Hietalan rouva tuli korjaamaan likaiset astiat pois pöydästä ja kysyi, ottaisivatko A ja B vielä jotakin. He päättivät ottaa.

Hietalan rouva palasi tiskin taa tanssahdellen ja laulellen:

”Voi, jospa noita Eemeleitä oisi enemmän!”

 

Esko Karppanen