Karppanen: Fariseusten kiitosrukouksia

Onneksi oheinen juttu käsittelee menneitä aikoja. Nykyään ei fariseuksia enää ole? (kuvatoim. huom. Kuvalähde: pinterest.com )

eli Minä kiitän, etten ole niin kuin muut ihmiset

 Pohjateksti: Luuk. 18

 

Fariseus nro 1:

Minä kiitän sinua Herra, etten ole niin kuin tuo juoppo. Kyllähän minäkin mielelläni naukkailen ja usein naukkailenkin, mutta en minä itse käy viinakaupassa. Naapurilla haetan. Enkä koskaan ravintolaillallisilla juo muuta kuin vettä, vaikka mieli kovasti tekisi. Eipä herää turhia epäilyksiä.

 

Fariseus nro 2:

Minä kiitän sinua Herra, etten ole niin kuin nuo syntyperäiset ortodoksit. Minut on omasta tahdosta liitetty kirkkoon räntäsateisena kevätpäivänä toissa vuonna ja minä tunnen orto-oppia paljon paremmin kuin moni muu. Kurssillekin aion tässä vielä ehtiä. Minä jos kuka tiedän, miten, milloin ja miksi ristinmerkki tehdään.

 

Fariseus nro 3:

Minä kiitän sinua Herra, etten ole niin kuin tuo ällöttävä korvarengashomo. Olen minä totta kai monestikin pelehtinyt toisten ukkomiesten kanssa ja harrastan sitä vieläkin, mutta minä teen sen salaa. Ja mullahan on alibi, kun olen onnellisesti naimisissa. Vaimo joskus vihjailee ilkeästi, mutta onkos hällä todisteita. Kielletyt hedelmät ne parhaalta maistuu, ja kiellettyinähän ne sellaiset hedelmäpelit on pidettäväkin.

 

Fariseus nro 4:

Minä kiitän sinua Herra, että olet antanut minulle näin kauniin lauluäänen. Minä en putoile sävelestä niin kuin tuo horisko kakkossopraano. Erottaa saisivat mokoman kuorosta.

 

Fariseus nro 5:

Minä kiitän sinua Herra, etten ole niin kuin nuo tavikset. Olen kirkollisen lehden toimittaja, no joo, avustaja ainakin. On mulla sentään tyylitajua, vaikka ruma ja vihattu olenkin.

Fariseus nro 6:

Minä kiitän sinua Herra, että en ole niin kuin nuo höperöt itsensäkiduttajat, jotka väittävät muka paastoavansa. Sanotaanhan Raamatussakin, ettei ihmistä saastuta se mikä käy suusta sisään vaan se, mikä käy suusta ulos.

 

Fariseus nro 7:

Minä kiitän sinua Herra, että minulla on paastoamisen armolahja, etten ole niin kuin nuo laiskat, jotka eivät edes yritä paastota.  Minä en syö mitään kiellettyä paastoaikana, en edes kaikkea mikä on sallittua.

Fariseus nro 8:

Minä kiitän sinua Herra, että en ole niin kuin nuo, jotka joskus juovat viiniä ja ottavat väkevämmänkin ryypyn. Minä en ole enää aikoihin viinatippaa maistanut, en kotikaljaa enkä vappusimaa vahvempaa. Enkä maista.

Fariseus nro 9:

Minä kiitän sinua Herra, että en ole niin kuin nuo liukuhihnalta liittyneet. Minä olen perinteisen heimokirkon jäsen, ja parempi olisi, jos ei noita liittyneitä olisi yhtään. Papistossakaan.

Fariseus nro 10:

Minä kiitän sinua Herra, etten ole niin kuin nuo toisuskoiset ja muut pakanat, jotka syö, juo, puhuu, ajattelee ja tekee mitä sattuu. Olisi niillä paljon opittavaa meistä oikeista kristityistä.

 

 

Esko Karppanen