Karppanen: Abba

Kuvassa oleva Abba ei laula, ei edes espanjaksi. Vaan se soveltuu paastoajan ruokapöytään?
(Kuva/photo: mathem.se)

”Kyllä minä ihmettelen”, puhui Jorma jo ennen kuin oli ehtinyt istuutua.
”Mikä sua ihmetyttää?” kysyi Kustaava, joka istui jo.

 

”No, kun kävin katumuksen sakramentissa, niin pappi käski vähentää netin käyttöä näin paaston aikaan”, sanoi Jorma selvästi närkästyneenä ja istuutui.

 

”Katotko sinä paljonkin nettiä?” kysyi Leo. Hänkin oli jo istumassa.

 

”En, ja sitä paitsi minä luen sieltä uutiset, kun meille ei tule sanomalehtiä, ja kahtelen ikoneita ja kuuntelen kirkkolauluja. Eikähän niissä musiikeissa aina ole kuvaakaan. Panen soimaan ja oikasen sohvalle. Sekin on vissiin syntiä”, manaili Jorma.

 

”Onhan tuo vähän outoa se papin puhe”, myönteli Kustaava osaaottavaisesti ja lisäsi: ”Parasta paastoamista on minusta lähimmäisen auttaminen. Silloinhan ihminen paastoaa omista tarpeistaan.”
”Minä kyllä ymmärrän, mikä tässä on taustalla”, analysoi Jorma, ”se pappi on kolmikymppinen ja luulee, että kaikki kahtoo ensimmäisenä pornoa, kun saa koneen auki. Kyllä se tuokin pappi huomaa netistä muutakin mielenkiintosta, kunhan alkaa kuuttakymmentä lähetä ja halut vähetä.”
Leo punastui.
Kustaava hymyili ja sanoi kaihoisasti: ”Minä katselin eilen netistä espanjankielisiä Abban esityksiä. Nuoruus tulvahti ja 70-luku. En minä sitä kovin suurena syntinä osannut pitää. Enkä syntinä ollenkaan. Hyvä ja rauhallinen olo tuli.”
”Sekö Abba on tehnyt espanjaksikin kappaleita? En minä oo koskaan kuullu”, kummasteli Jorma.

”Joo, niitä samoja mitä ensin englanniksi”, vastasi Kustaava.

 

Leo ei ollut vielä silloin syntynytkään. Eikä se nettiä paheksunut pappi.

 

Esko Karppanen