Karppanen: Kustaavan yöajatuksia ikonista, aviosta ja virsistä

Virsi numero 90 sopinee tiukkapipoisen ortodoksin veisattavaksi?Ainakin sitä siteerataan pian laajalti? (Kuvatoim. huom. Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

Jotkut ne on niin puhdasoppisia ortodokseja, että katsovat saastuvansa jopa virsi-sanan käytöstä. Vaikka esiintyy se sana ortodoksisenkin kirkon liturgisissa teksteissä.

 

Kukaan ortodoksi ei kummeksu, jos luterilainen katselee, ostaa tai peräti maalaa ikoneja. Ai, kun hieno luterilainen! Ymmärtää pyhäinkuvain päälle. Saamme hänestä kenties vielä kirkkojemme kaunistajan. Ja hyvän veronmaksajan.

Niin sitä ihastellaan.

 

Ja onhan monessa evankelis-luterilaisen kirkon sakraalitilassa ainoana kuvana ikoni.
Onko se ikonin väärinkäyttöä?  Tuskin sellaiseen ajatukseen  ahdasaivoisinkaan ortodoksi sortuu.

Vaan jos ortodoksi siteeraa jossain puheessaan tai kirjoituksessaan luterilaista virttä, kauhistellaan heti. Mikä harhaoppinen se tuo?  Tietenkin käännynnäinen. Eipä ole vielä päässyt luterilaisuudestaan irti. Mahtaneeko halutakaan päästä.

 

Vaikka esimerkiksi minun kouluaikaan – no, siitä on kyllä jo yli puoli vuosisataa – virsiä ei suinkaan opetettu uskontotunneilla vaan laulutunneilla.  Siellä niitä lauleskelivat niin luterilaiset ja ortodoksit kuin kirkkoon kuulumattomatkin.

 

Ja voihan virsiä tarkastella teksteinä, hengellisenä runoutena. Muun runouden joukossa sen kummemmin niiden kirkkokuntaa korostamatta.

 

Sitä paitsi onhan meillä paljon ekumeenisia perheitä. Ennen niitä nimitettiin halveksivasti seka-avioliitoiksi. Avioliiton katsottiin menevän heteroillakin sekaisin, jos toinen puolisoista kuului toiseen kirkkokuntaan.

 

Seka-avioliitto kuulostaa yhtä mielettömältä kuin tasa-arvoisen avioliiton vastustaminen sillä perusteella, että siinä ei kaikkien puolisoiden välillä synny lapsia.
Hyvänen aika! Avion solmiminenhan on aina avioliitto. Eikä aviosiitto!

Esko Karppanen