Karppanen: Luuta ja jalkakipu

Navettaluuta. (Kuva/photo: pinterest.com )

”Et ollut pääsiäisenä kirkossa!?” ihmetteli kuoronjohtaja odotellessaan kahviaan espressokeittimen rohistessa lupaavasti.
”Enhän minä päässy, kun ilimataiteen immet laitto mulle semmosen koipireisikivun”, vastasi Hietalan rouva.

”Töissäkö se rasittui?” kyseli aina niin osaaottavainen kuoronjohtaja.

”Eikä kun turhilla apteekkireissuilla. Kolomesti piti käyvä, kun tämä e-reseptihössötys pannoo kaikki sekasi.  Enkä ollu ies e-pillereitä ostamassa”, naurahti Hietalan rouva ja nosti höyryävän kahvikupin kuoronjohtajalle.

 

Kuoronjohtaja hörppäsi heti kuumaa kahvia ja kysyi: ”Oliko sulla baari auki myöhäseen?”
”Ei toki. Samalla lailla kun muullonni. Yhestätoista iltaseihtemään. Oisin minä sen puoleen kerinnä”, selitti kahvilanemäntä.

”Etkö saanu ketään kyytimään?” ihmetteli kuoronjohtaja.

”Oisin ehkä, van kun oli niin kova särky jalassa. Mulle tuli muuten semmonen pääsiäiskortti, jossa oli pajunkissaoksia korissa ja pajunoksista tehty luuta vieressä. Mutta ei vartta. Minä arvelin, jotta tökkään rokulissa olovan luuvanvarren siihen kortin luutaan ja lentää hurrautan luuvalla kirkkoon. Ei tartte nivelvaivosta kärsiä. Eikä liukkaissa rämpiä, kun takatalavenni kehno teki justiisa pääsiäiseksi”, manasi Hietalan rouva.

 

Kuoronjohtaja oli tukehtua nauruunsa ja kahviinsa, mutta sai sanotuksi:
”Se sun luutaperformanssi olis tarpeen joillekin meidän kirkossa. Huomaisivat, että noitakin voi olla kiltti niin kuin monissa saduissa. Ja niin kuin antiikin näytelmässä raivottaret saattavat muuttua hyviksi hengettäriksi.”

 

Esko Karppanen