Karppanen: Lantaa

Sitä ittiään …
(Kuva/Photo: modernfarmer.com)

”Voi että keljuttaa tämä kaiken koneistuminen. Yleisiin vessoihinkaan ei pääse enää muuten kun älypuhelimella”, huokaili kuoronjohtaja ja paineli heti sisään tultuaan Hietalan rouvan kahvilassa toilettiin, jonne pääsi ilman ovikoodia ja ilmaiseksi.

 

Vasta kun hän sieltä palasi, pystyi Hietalan rouva kommentoimaan:

”Jaa. Mahottomaksi on männy. Kohta sitä ei omassa paskahuussissa saa pöntönkanttakaan auki, ellei jotahi numerokoodia ensin näpyttele.”

 

”Sitten ne jätökset voipi toisella numerosarjalla muuttaa ympäristöystävälliseen muotoon”, vitsaili kuoronjohtaja, jolla oli vain vanhanaikainen kännykkä.

 

”Niin justiisa”, vahvisti Hietalan rouva ja lisäsi: ”On se älytöntä puhetta, että paska muka saastuttaa ympäristön. Ei kait sen parempaa lantaa oo olemassakaan ku ihmisen ja elukan paska.”

 

Hietalan rouva oli innokas puutarhaihminen, jonka sormet paloivat heti keväästä kylvämään ja kastelemaan, kuokkimaan ja istuttamaan, kitkemään ja harventamaan. Itse kasvatetuista juureksista ja vihanneksista ne tehtiin vaatimattomat ruoat Hietalan rouvan kahvilaankin. Ja Hietalan ukon pyytämistä kaloista.

 

Kuoronjohtaja  ryyppäsi kahvia ja huomautti: ”Entäs se haju?”

”Sehän se”, oli Hietalan rouva myöntelevinään mutta tokaisikin: ”Miksei oo keksitty semmosta myrkkyä – taikka konetta – joka muuttasi ihmispaskan apulannan hajuseksi. Ei ennää luonto saastusi.”

 

”Ketkähän sitä luomutuotetta käyttäs?” nauroi kuoronjohtaja.

 

”Voi kuule, kun sille pantas jumalattoman kova hinta, niin se mänisi hyvin kaupaksi viimesen muotin nautintoaineena poliitikoille ja pappeille, etlaihmisille ja sensemmosille”, ratkaisi Hietalan rouva.

Esko Karppanen