Karppanen: Luukulla vain notkutaan

Työmiehiä Aleksanterin pylvään rakennustyömaalla  (Aleksanteri I:n muistomerkki) 1832.
(Kuva/Photo: Museovirasto, Historian kuvakokoelma )

”On nykymaailmassa paljon nynnyjä”, sanoi Leo.

 

”Missä päin?” kysyi Kustaava.

 

”Joka luukulla.  Siellä vain rahaa notkutaan yrittämättä itse mitään”, vastasi Leo.

 

Kustaava tuijotti Leota eikä osannut sanoa mitään.

 

Leo lisäsi: ”Ennen menivät kuulemma töihin.”

 

”Ennen oli työvoimapula, nyt on työpula”, vastasi Kustaava.

 

”Mitä sinä tuolla tarkoitat?” kysyi Leo epäuskoisena.

”Kun minä pääsin keskikoulusta 60-luvulla, kyselimme kavereiltamme, minne kukin suuntaa. Yksi sanoi menevänsä kauppakouluun, toinen sairaanhoito-opistoon, kolmas seminaariin, neljäs lukioon niin kuin minä. Kysyin sitten muutamilta, mihin kouluun he meinaa pyrkiä. – Ei mihinkään, he vastasivat. Menen suoraan töihin. Ja niin he menivätkin. Yksi meni pankkiin, toinen kunnantoimistoon, kolmas kauppaan. Pääsivät vakituiseen työhön ammattikoulua käymättä. Ja pääsihän sitä noihin aikoihin kansakoulupohjaltakin opiskelemaan, jopa opettajaseminaariin; samaten kolmen kuukauden (3 kk) konttoriopiston käymällä vaikka suuren tavaratalon konttoristiksi”, selitti Kustaava.

 

”Ihanko totta?” ihmetteli Leo.

”Totta kuin vettä”, vakuutti Kustaava ja sanoi monen pitäneen sulana hulluutena koulun jatkamista varsinkaan lukioon, kun työhön pääsi suoraankin.

 

”Miksei näistä puhuta?” mietti Leo.

 

Kustaava arveli, että on paljon niitä, jotka eivät tiedä näistä ajoista, kun heillä ei ole niistä muistitietoa. Ja vielä enemmän Kustaava arveli olevan niitä, jotka eivät näistä asioista haluakaan tiedettävän.

 

”Miksei muka?” kummasteli Leo taas.

 

”Siksi, että jotkut hyötyvät siitä, kun historiantaju hämärtyy”, vastasi Kustaava ja lisäsi: ”Silloin on helppo levittää virheellistä tietoa nykytilanteesta.”

Esko Karppanen