Piispa Arsenin merkkipäivää vietettiin Lintulan luostarissa

Joensuun piispa Arseni
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Korkeasti siunattu Joensuun piispa Arseni täytti 60 vuotta heinäkuun 14. päivänä. Merkkipäivänään hän toimitti aamulla liturgian Lintulan Pyhän kolminaisuuden luostarin kirkossa. Iltapäivällä samassa kirkossa toimitettiin kiitosrukouspalvelus Valamon luostarin igumenin, arkkimandriitta Sergein johdolla. Rukouspalvelukseen osallistui satakunta rukoilijaa.

Metropoliitta Panteleimon osallistui rukoilijana kiitosrukouspalvelukseen.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Rukouspalveluksen päätteeksi arkkimandriitta Sergei piti onnittelupuheen isä esipaimenelle. Sergei muisteli ensi kohtaamistaan piispa Arsenin kanssa Kuopiossa vuonna 1986.

”Tapasimme Kuopion pappisseminaarin käytävällä. Olit silloin tulossa papiksi vihkimykseen. Munkiksi ja munkkidiakoniksi oli sinut jo vihitty Leningradin Hengellisessä Akatemiassa, mutta sitten arkkipiispa Paavali vuonna 1986 vihki sinut Kuopion katedraalissa pääsiäisyönä papiksi. Ja siitä lähtien olemme tunteneet ja yhdessä sitten kilvoitelleet Valamossa, kun sinne tulin itsekin vuonna 1990, ja monia vuosia saimme yhdessä tehdä työtä luostarin hyväksi. Olit myöhemmin luostarin varajohtajana ja taloudenhoitajana, jolloin teimme tiivistä yhteistyötä.”

Arkkimandriitta Sergei luovutti piispa Arsenille Valamon luostarin veljestöltä rukouksellisena muistona panagia- ja ristisarjan.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Arkkimandriitta Sergei huomautti lisäksi, että piispana olleessaan Arseni on joutunut arkkipiispan määräyksestä hoitamaan varsin vaikeita tehtäviä. ”Voisiko sanoa – sellaisia kriisikohteita – sillä tavoin on sinun piispallinen palvelustehtäväsi ollut hyvin vaativa”.

Rukouspalveluksen päätteeksi laulettiin piispa Arsenille monien vuosien toivotus:           (videoleike – kuvaus ja editointi: Aristarkos Sirviö)

 

Piispa Arseni kiitti arkkimandriitta Sergeitä rukouksellisista sanoista. Arseni kertasi papillista uraansa ja kertoi tehneensä jopa kardinaalivirheen: hän oli unohtanut pyytää munkiksi vihkimykselleen luostarin johtajan siunauksen. Hän pyysi siunausta suoraan arkkipiispalta!

”Tämän olen kertonut esimerkkinä kaikille, jotka ovat minulta jotain ohjetta pyytäneet – sanonut, että älkää tehkö niin kuin minä. On olemassa tietty hierarkia, jossa täytyy osata liikkua”, totesi Arseni

Puheessaan Arseni totesi 60 vuoden iän olevan merkkipaalu: yhtäältä voi katsoa taaksepäin ja toisaalta voi yrittää kurkotella tulevaa. ”Kun katson taaksepäin, tunnen syvää kiitollisuutta kaikesta siitä avusta, mitä olen ystäviltäni ja kirkon ihmisiltä saanut”.

(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

Arseni sanoi, että meidän tulisi katsoa toimintaamme kahdella tavalla: on olemassa ulkoinen rakennustyö, johon kuuluvat luostarit ja kirkkorakennukset, sekä kirkon sisäinen, hengellinen rakennustyö. ”Kirkon pitäisi olla paremmassa kunnossa nyt kuin silloin, kun olemme tulleet mukaan toimintaan”, hän muistutti.

Piispa Arsenin mukaansa Suomen ortodoksinen kirkko on edistynyt valtavasti sadan vuoden aikana. Hän otti esiin kirkon historiassa ajanjakson, jossa on itse ollut mukana. ”Ajatellaan aikaa 1970-luvulta tähän päivään ja otetaan esimerkiksi julkaisutoiminta. Kuinka valtavaa se on verrattuna siihen, mitä se oli silloin! Ei ollut paljon mitään luettavaa suomen kielellä. Nyt sitä on vaikka kuinka runsaasti. Kirkot ovat kauniissa kunnossa, papisto on koulutettua ja sitten vielä hallinnollinen toiminta – sekin on jotenkin jäsentynyt parempaan suuntaan. On tullut läpinäkyvyyttä ja selkeyttä. Tällä tavoin tunnen syvää kiitollisuutta”.

Kahvitilaisuudessa vasemmalta piispa Arseni, arkkimandriitta Sergei, metropoliitta Panteleimon. Selin istuu Lintulan luostarin igumenia Mikaela.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Kiitosrukouspalveluksen jälkeen juhla jatkui luostarin lammen rannalla, jossa tarjottiin syntymäpäiväkahvit. Tarjoiluista nautittaessa kuultiin joitakin puheita ja musiikkiesityksiä.

Konevitsa -kvartetin tervehdys piispa Arsenille.

(Videoleike – kuvaus ja editointi: Aristarkos Sirviö)

 

Merkkipäivän aamu oli Heinävedellä sateinen, mutta rukouspalveluksen päättyessä raskaat pilvet väistyivät taivaalta. Kahvitilaisuuden aikana aurinko lämmitti, ja syntymäpäiville kokoontuneet ystävät ja tuttavat saivat nauttia kesäisestä iltapäivästä luostarin kauniissa ympäristössä.

Kahvitilaisuuteen luostarin lammen rannalla osallistui yli sata henkeä.
(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

 

Kuvassa etualalla selin piispa Arseni, vasemmalta arkkimandriitta Sergei , metropoliitta Panteleimon ja igumenia Mikaela.
(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)
Kahvitilaisuuden päätteeksi piispa Arseni kiitti kaikkia ja toivotti Jumalan runsasta siunausta.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

 

Nunna Elisabetin katoaminen loi tilaisuuteen kuitenkin aistittavaa surumielisyyttä. Kuten ihmisen elämässä useasti tapahtuu, ilo ja suru olivat lähellä toisiaan.

 

Aristarkos Sirviö