Monsignore Vello Salo kunniatohtoriksi Helsinkiin

Professori Risto Saarinen ja monsignor Vello Salo.
(Kuva/photo: Eesti Apostellik Administratuur)

Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan promootiossa kesäkuun alussa promovoitiin monsignore Vello Salo (syntynyt 1925) kunniatohtoriksi. Isä Vello ei voinut osallistua promootioaktiin, joten hänet promovoitiin absens eli poissaolevana. Piritan luostarissa, jossa isä Vello toimii sisariston rippipappina, järjestettiin 22.6. juhla, jossa professori Risto Saarinen luovutti isä Vellolle tohtorinhatun ja diplomin teologisen tiedekunnan puolesta.

Suomessa isä Vello tunnetaan Suomen-poikana. Suomen-pojat (viroksi soomepoissid) olivat Suomen puolella jatkosodassa taistelleita virolaisia vapaaehtoisia. Suomeen isä Vello lähti suoraan lukiosta. Sodan jälkeen Salo ei palannut Viroon, vaan lähti maanpakoon ja päätyi lopulta Roomaan, jossa hän liittyi roomalaiskatoliseen kirkkoon ja valmistui papiksi.

Isä Vello toimi Vanhan testamentin professorina 1966-1969 Irakin Mosulissa ja 1976-1991 Torontossa. Viroon hän palasi vuonna 1993 ja oli Tarton yliopistossa Vanhan testamentin professorina 1993–1994 ja vuosina 2011-2012 Viron kirjallisuuden professorina. Vuosina 1996 – 2005 hän toimi Virossa neuvostoajan sorron tutkimuskomission esimiehenä (okupatsioonide repressiivpoliitika uurimise riikliku komisjoni).

Salo on kirjoittanut useita kirjoja ja toiminut merkittävällä tavalla virolaisen kirjallisuuden hyväksi. Hän on opettanut sekä Viron ortodoksisen kirkon (EAÕK) Platon-seminaarissa että evankelis-luterilaisen kirkon Uskontotieteiden instituutissa. Isä Vello on Viron ekumeenisessa liikkeessä kantava voima.

Aristarkos Sirviö

 

Tästä Simeonissa ja Hannassa 31.12.2015 julkaistuun isä Vellosta kertovaan  artikkeliin