Karppanen: Hietalan ukko mietiskellöö

Gallen-Kallelan maalaus Tuonelan virralla (1903)
(Kuva/photo: wikipedia.com)

Hietalan ukko perkasi kaloja. Katiskassa oli ollut melkoinen määrä ahvenia, isoja ja pieniä. Olipa muuan salakkakin. Hietalan ukko tainnutti kalat aina heti kun pääsi veneestä. Veneessä hän tiputteli kalat katiskasta tai verkosta kannelliseen astiaan, jossa oli vettä.  Hän muisti, että hänen äitinsä ei tainnuttanut kaloja koskaan. Perkasi ne eläviltä, niin että ne vielä padassa sätkyttelivät pyrstöään pottujen, sipulin ja lantunpalojen seassa.

 

”Niin se on tämänni kalan vajellus loppunna”, ajatteli Hietala ja alkoi suomustaa ahventa. Tuoreesta ahvenesta suomu irtosi helposti. ”kaikilla sama kohtalo: syödä ja tulla syödyksi. Sitä se on kalanni elämä. Jos ei syö toinen kala eikä kalalokki, syöpi ihminen.”

 

”Merellä se ihminenni vajeltaa”, alkoi vesieläin johtaa Hietalan ajatusta, samalla kun puukko aukaisi ahvenen mahan, kiskaisi suolet;  ja käsi huuhtaisi kalan puhtaaksi.

 

”Vesielukka se on ihmispolo. Elämänmereltä joutuu viimmen Tuonen virralle. Se on vissiin niin, jotta Elämänvesi laskoo salamen kautta Tuonenvirtaan. Ja sitten se vesi viilettää ties minne.  Van mitä vasten sitä aina puhutaan Tuonenvirran ylittämisestä? Minä en tyytysi lautalla vain poikki kulukemaan van tahtosin nähä pitemmälti sitä Tuonenvettä. Jotta mutkittellooko se virta ja onko siellä suvantoja ja kappeikkoja ja koskia? Vai liekö niin, jotta jokkaesen on ylitettävä Tuonenjoki omasta, hälle annetusta paikasta. Toiset joen kaitasimmasta kohasta, jotkut järvenlevysestä selänteestä; toiset kuohuvasta koskesta, muutamat syvantopaikasta. Toisille Tuonenvirta on tyyni ja heijastaa koko elämän. –  Sitä minä en käsitä, miten ne kaikki Elämänveet mahtuu siihen Tuonenvirtaan.  Se vissiin jotenni haihtuu se vesi, muuttuu semmoseksi suorämmeeksi ja lopulta kuivuu kokonaan.  Se kun on Tuonenjoki. Niin sen täytyy olla.  Se vesihi kuoloo, kun se aika tulloo.”

 

Kauniisti perkattuja kaloja tuli isohko vadillinen. Suolia saisi kissa syödä mahansa täyteen.

Esko Karppanen