Karppanen: Köyhät kenkäparin hinnalla

(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

”Ai, Kustaava lukee Raamattua”, huomasi Leo.

”Joo”, vastasi puhuteltu ja alkoi lukea ääneen:

”Kuulkaa tätä, te uhkeat Basanin lehmät Samarian vuorella! Te sorratte vähävaraisia ja riistätte köyhiä. /—/ Te poljette tilattomia ja viette maanvuokrana heidän viljansa. /—/ Te sorratte syytöntä, te otatte lahjuksia ja syrjitte köyhiä oikeuspaikalla.”

 ”Sehän on melkoista agitpropia”, naurahti Jorma.

”Ja syystä”, lisäsi Kustaava ja luki edelleen:
”Te makaatte norsunluuvuoteillanne ja loikoilette leposohvillanne. Te syötte karitsoita laumasta ja juottovasikoita karsinasta./—/ Sen tähden teidän käy nyt näin: Vankisaattueen kärjessä te marssitte vieraaseen maahan. Loikojien juhlat on juhlittu.”

 ”Onko tuollaistakin Raamatussa? Missä?” ihmettelivät Jorma ja Leo vuoronperään.

”Profeetta Aamoksen kirjassa”, vastasi Kustaava ja jatkoi:

”Kuulkaa tätä, te jotka poljette vähävaraisia ja ajatte maaseudun köyhät perikatoon! Te sanotte: ’Milloin päättyy uudenkuun juhla, että saamme myydä viljaa, milloin sapatti, että saamme avata varastot? Silloin voimme taas pienentää mittaa, suurentaa hintaa ja pettää väärällä vaa’alla. Näin saamme varattomat valtaamme rahalla ja köyhät kenkäparin hinnalla. Ja akanatkin myymme jyvinä’.”

 ”Onko se koko ajan noin pessimististä?” kysyi Leo.

”Ei sentään, on täällä valoakin tunnelin päässä”, vastasi Kustaava ja päätti lukemisensa:

– Katso, tulee aika, sanoo Herra, jolloin kyntäjä kulkee leikkaajan kannoilla ja rypäleiden polkija kylväjän kintereillä. Silloin vuoret pursuavat nuorta viiniä ja kukkulat lainehtivat rehevyyttään.”

 

Esko Karppanen