Vuoden kristillinen kirja 2017

Ehdokaskirjat 2017.
(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

Helsingin kirjamessuilla valittiin sunnuntaina 29.10. Vuoden kristillinen kirja 24. kerran. Kristilliset kustantajat ry:n kilpailuun eri kustantajat lähettivät yli 40 teosta, joista järjestäjän asettama raati valitsi loppukilpailuun kuusi teosta:

Emil Anton : Katolisempi kuin luulit – Aikamatkoja Suomen historiaan
Kirja vie lukijansa aikamatkoille Suomen historiaan ja nykyisyyteen, 1100-luvulta 2000-luvulle saakka. Teos paljastaa, että kulttuurimme ei ole niin umpiluterilainen kuin luulisi. Kustantaja: KIRJAPAJA

Jouko M.V.Heikkinen : Kesytetty kuolema. Martti Luther opastaa kuolemaan iloisesti
Kesytetty kuolema – iloinen kuolema. Opettaessaan kuolemisen taitoa Martti Luther yhdistää rikkaalla tavalla Raamatun sanan ja kirkon opin ihmisen haastavimpaan tilanteeseen – kuolemisen pelkoon ja ahdistukseen. Kustantaja: VÄYLÄKIRJAT

Eero Junkkaala (toimittama): Raamattu alusta loppuun
Kirja antaa hyvät perustiedot sille, jolle Raamattu on suhteellisen tuntematon. Kirja toimii myös hakuteoksena ja uusien näkökulmien avaajana kokeneemmallekin Raamatun lukijalle. Kustantaja: KARAS-SANA OY

Timo Junkkaala: Oikein väärin ymmärretty Luther
Kirjassaan Junkkaala testaa Lutherin omilla teksteillä kymmeniä Lutherista ja luterilaisuudesta esitettyjä väittämiä. Uskonpuhdistaja osoittautuu huumorin ja elämänmakuisen evankeliumin saarnaajaksi. Kustantaja: PERUSSANOMA OY

Päivi Mattila: Rakkaus väkevä kuin kuolema
Romaani pohjautuu tositapahtumiin 1867-1906 Suomessa ja nykyisessä Namibiassa. Se on tarina sinnikkäästä naisesta, jolla oli aikalaisistaan poikkeava kutsumus. Kustantaja: SUOMEN LÄHETYSSEURA

Riku Rinne: Talon tarina. Kertomus Jumalan ihmeistä Heikki ja Riitta Talon elämässä
Kertomus siitä, kuinka etsintäkuulutetusta ruokaansa varastavasta roskalaatikkoeläjästä tuli lottomiljonääri ja hyväntekijä. Turussa Talon aviopari osti kirkon, jossa koko ihmisen hätään vastataan. Kustantaja: KUSTANNUS OY KUVA JA SANA

Jari Sinkkonen.
(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Jari Sinkkonen valitsi voittajan. Sinkkosen valinta oli Raamattu alusta loppuun.

”Eero Junkkaalan toimittamassa teoksessa käydään Ison Kirjan sisältö läpi kaikkiaan kuudessatoista luvussa. Kaikki kirjoittajat ovat raamatunopettajia, mutta heidän taustansa ovat erilaisia. Joukkoon kuuluu niin professoreita kuin maallikkojakin. Tämä kirjavuus on ilman muuta rikkautta ja tarjoaa monenlaisia näkökulmia ja lähestymistapoja aiheisiin. Joissakin luvuissa on kyse lähinnä yhden tai useamman Raamatun kirjan sisällön tiivistämisestä, toisaalla taas assosioidaan hyvinkin lennokkaasti ja mukaansatempaavasti ja avataan lukijalle uusia näkymiä. Vanhalle Testamentille on omistettu enemmän sivuja kuin Uudelle Testamentille. Tämä on perusteltua, koska Vanha Testamentti jää helposti vieraammaksi.”

”Kilpailu –sana on pulmallinen, koska kirjat ovat niin kovin, kovin erilaisia. Palkintokriteereissä on mainittu tärkeitä asioita: Vuoden kristillisen kirjan tulee olla ajankohtainen, laajalle lukijakunnalle suunnattu, yleistä kiinnostusta tai keskustelua herättävä teos, jonka arvopohja nousee kristillisestä traditiosta. Palkintoperusteissa kiinnitetään huomiota myös graafiseen suunniteluun, teoksen ulkoasuun ja kieleen. Itselleni suomenkielen kauneus ja puhtaus on hyvin merkittävä asia. Suomi on pieni maa ja kirjamarkkinat sen mukaiset ja 40 kristillistä teosta on suuri määrä kirjoja, joista sitten tähän oli valittu kuusi kirjaa. Valitsemani teos täyttää hyvin vaaditut kriteerit”, totesi Sinkkonen.

Vuoden kristillisessä kirjassa käydään läpi Raamatun kaikki kirjat ensimmäisestä Mooseksen kirjasta Ilmestyskirjaan.

”Kirja on tavattoman monikäyttöinen. Se voi toimia lukemattomissa funktioissa; esimerkiksi uteliaisuuden tyydyttäjänä ihmiselle, joka haluaa lähestyä Isoa Kirjaa, mutta joka katsoo sitä hieman kauhuissaan, sen paksuuden ja laajuuden vuoksi. Kirjan lopussa, joskin turhan piilossa, on selventävä aikajana Vanhan testamentin profeetoista. Janasta käy hyvin ilmi, että miten he sijoittuvat historialliseen yhteyteen. Tämä on erikoisen arvokasta. Teoksesta saa näkymän, siihen, että mistä Raamatussa on kyse”, perusteli Jari Sinkkonen valintaansa.

”Olen huolissani nuorten tyhjästä depressiosta, joka on surua ei mistään, eikä siihen liity mitään menetyksen kokemusta. Enemmänkin on kyse syvästä arvotyhjiöstä. Mietin, että tämä kirja voisi toimia herättäjänä, kirja voisi avata rippikouluikäisille nuorille mahdollisuuksia löytää vastauksia”, pohti Sinkkonen.

Yleisöäänestyksen voitti Riku Rinteen Talon tarina.

 

Aristarkos Sirviö