Elämää sadan vuoden takaa

Lyyli Home: Suojärveläisten juhlaa ja arkea. Elämää Raja-Karjalassa 1800-luvulta talvisotaan. Toimittanut Marko Home. 2017.

 

Tämä kirja on Homeen suvun upea saavutus, monien ponnisteluiden tulos, historiallinen aarre ja yhden naisen, Lyyli Homeen (1901 – 1982), suurtyö. Eikä todellakaan tarvitse olla Homeen suvun jäsen, ei edes suojärveläinen, kun kirjaa suorastaa ahmii: niin paljon – muuten varmaan unohtunutta – tietoa siitä löytää.

Kaikki laajan teoksen tekstit on siis kirjoittanut kansakoulunopettajana elämäntyönsä tehnyt Lyyli Home. Teoksen alussa on FT Ulla Pielan artikkeli, jossa hän lyhyesti hahmottelee tutkielmien kirjoittajaa rajakarjalaisen muistitiedon tallentajana. Sitten alkavat Lyyli Homeen tekstit, jotka on koottu hänen kirjoittamistaan, Homeen suvun hallussa olevista, tutkielmista. Koska kyseessä on siis lukuisten eri tutkielmien kokoelma, jotkut asiat tulevat kerrotuksi tai niitä ainakin sivutaan useampaan otteeseen, mutta ei tämä mitenkään tee haittaa lukemiselle. Pikemmin kertaus luo valoa eri puolilta tapahtumiin ja tapoihin, ja näin elämä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa tulee monipuolisesti kuvatuksi.

Lyyli Home

Lyyli Home on paneutunut tutkielmissaan erityisesti Suojärven Kuikkaniemen ja Maimalammin kylään, mistä hänen sukunsa ja perheensä on kotoisin. Hän kertoo, millaista oli arkinen elämä, millä tavalla juhlittiin tuohon aikaan, ja hän kuvaa tarkkaan myös Maimalammin kylän asukkaita. Oman tutkielmansa on saanut esimerkiksi joulunvietto, kuolemaan liittyvät asiat ja muistajaiset. Hän kuvaa niin maalaisväen kuin herrasväenkin elämää.

Erityisesti Lyyli Home painottaa sitä, miten suuri merkitys ortodoksisella uskolla oli suojärveläisten keskuudessa:

”Suojärven ortodoksinen väestö oli hartaasti uskonnollista. Vaikka varhaisempina aikoina heiltä puuttuikin uskonnollista tietoa, niin oli heillä sen sijaan sydämen uskoa. Uskonto liittyi hyvin läheisesti heidän elämäänsä ja arkiseen työhönsä. /- /…kodeissa käännyttiin joka päivä rukouksessa Jumalan puoleen ja yleensä elettiin Jumalan yhteydessä”, hän kirjoittaa. Hän kuvaa yksityiskohtaisesti aamu- ja iltarukoukset ikonien edessä, samoin kuin kylvön, eläinten ja kaiken tarpeellisen siunaamiset.

Yksi tutkielmista kuvaa perusteellisesti ukko Mihailaa (Mihail Maksimov Home, 1811 – 1897), josta oli laadittu laulukin:

” Oli ennen aikoinansa

ukko Mihail mainittava.

Syötti, saatti suuret herrat

sekä köyhät kerjäläiset.

Viinoilla hän virvoitteli,

konjakilla kostutteli,

saattoi naiset naurusuille,

miehet mielellä hyvälle”

Suurella kiinnostuksella luin kaiken, mitä Lyyli Home kirjoittaa kuoleman kohtaamisesta – miten vainaja puettiin, miten hautajaiset hoidettiin, ja vielä laajasti muistajaisista:

”Papille ilmoitettiin muistajaisista aivan kohta, kun oli päätetty ne pitää. Kotona sitten ruvettiin valmistamaan sitä juhlaa. Kuusi viikkoa sitä valmistettiin. Tänä aikana tehtiin joka päivä joku työ, vaikkapa pienikin, juhlaa ajatellen, ja sanottiin: ´Tämä on muistajaisia varten.´”

Täydellinen suursiivouskin kodissa tehtiin ennen muistajaisia, ja kun Lyyli Home toisessa kohdin kuvaa tuon ajan siivousmenetelmiä ja -välineitä, täytyy todeta, että valtava työmäärä naisväellä muistajaistenkin edellä oli.

 

Kirjassa on niin valtava määrä muistitietoa, että tämä arvioni muuttuisi silkaksi luetteloksi, jos kaiken mainitsisin. Kirjasta on varmaan parasta nauttia hitaasti lukien ja kypsytellen mielessään lukemaansa. Rohkenen ajatella, että paljon sellaista on unohdettu ja jätetty pois jokapäiväisestä elämästä, mikä varmaan toisi suuren siunauksen nykypäivänkin ihmisille.

 

Hellevi Matihalti