Arkkipiispa muuttaa Helsinkiin

Suomen ja Viron autonomisten ortodoksisten kirkkojen päämiehet saavat Ekumeenisen patriarkaatin siunauksesta käyttää arvonsa tunnuksena valkoista klobukkia.
(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

Valamon luostarissa koolla oleva Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous päätti yksimielisesti vuosien valmistelun jälkeen siirtää arkkipiispan istuimen Helsinkiin. Nykyinen Helsingin hiippakunnan piispa, metropoliitta Ambrosius, jää eläkkeelle 31.12.2017. Kirkolliskokouksen päätöksellä Helsingin hiippakunnan piispa on vuoden 2018 alusta arkkipiispa ja hänestä käytetään arvonimeä Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa.

Nykyinen arkkipiispa Leo jatkaa toimessaan ja muuttaa Kuopiosta Helsinkiin. Arkkipiispan kanslia sijoitetaan Helsingin ortodoksisen seurakunnan omistamaan Pappilantaloon Kruununhaassa. Arkkipiispan katedraalina tulee olemaan Katajanokalla sijaitsevan Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen katedraali (Uspenski).

Kuopioon jäävät ortodoksisen kirkon palvelukeskuksen toiminnot ja henkilöstö.

Kirkolliskokouksen päätöksellä nykyinen Karjalan hiippakunta muuttuu 1.1.2018 alkaen Kuopion ja Karjalan hiippakunnaksi. Hiippakunnan piispan istuin pysyy Kuopiossa, mutta hänen arvonimensä muuttuu Kuopion ja Karjalan metropoliitaksi.  Kirkolliskokous päätti, että hiippakunnan metropoliitta valitaan viimeistään ensi vuoden varsinaisessa kirkolliskokouksessa marraskuussa. Piispainkokous päättää Kuopion ja Karjalan hiippakunnan piispan tehtävien väliaikaisesta hoitamisesta kirkolliskokoukseen asti.

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispan istuin on sijainnut aiemmin muun muassa Viipurissa ja Sortavalassa. Kuopioon se sijoitettiin Sortavalasta sodan seurauksena.

(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

Yksimielisen päätöksen jälkeen kokousedustajat onnittelivat tulevaa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispaa Leoa laulamalla: (kuuntele tallenne)

Onnittelut arkkipiispalle (Napsauta tästä)

 

Aristarkos Sirviö

Heinävesi