Arkkipiispan päätöspuhe kirkolliskokouksessa 2017

Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo pitää päätöspuhetta kirkolliskokouksessa 28.11.2017.
(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

Kirkolliskokouksen päätöspuhetta ei ole kirjallisena, vaan esitän tässä ajatukseni istunnon päätteeksi.

Uskon niin, että olemme käyneet riittävästi asiallista ja rakentavaa keskustelua, jossa on kuultu ajatuksia ja otettu niitä huomioon. Mietinnöissä on tehty näistä ajatuksista konsensus, joka sitten on täällä suuressa salissa saanut hyvän vastaanoton ja hyväksynnän.

Monissa asioissa yksimielisyys on suurta, se on jo arvo sinänsä. Varmaan olemme kaikki kiinnittäneet huomiota erään asian kohdalla sen yksimieliseen läpimenoon, yksimieliseen päätöksentekoon. Siltä osin kun itse olen osallisena sen seurauksissa, kiitän ja arvostan tietysti teitä. Mutta samalla tiedostan sen taakankin, minkä olen suostunut kannettavakseni ottamaan. Mutta kuten te kaikki, minäkin olen aikanani tullut kirkon työhön sillä päättäväisyydellä, että työtä tehdään, auran sarviin tartutaan, taakse ei katsota ja kaikki katsotaan loppuun asti.

Kun on tämä hetki illasta ja luostarin kirkossa alkaa jumalanpalvelus taas kerran, niin kuin siellä joka päivä alkaa, niin totean, että meillä on tietysti mahdollisuus sinne mennä. Emme pidä erikseen kiitosrukouspalvelusta, vaan kiitollisin mielin tässä paikassa ja tällä hetkellä laulamme ehtoolaulun, ehtoovirren. Toinen toistamme kiittäen toivotamme siunausta seuraavaan kirkolliskokoukseen.

(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

Kuuntele ehtooveisu kirkolliskokousedustajien laulamana:

Ehtooveisu (napsauta tekstiä)