Joulukalenteri: Perjantai 1. 12.

 

Marc Chagallin lasimaalaus Pyhän Stephanin kirkossa Mainzissa.
Kuva/Photo: Hellevi Matihalti )

Joulupaasto, joka alkoi 15.11. jatkuu

 

Suomeen on omaksuttu sana joulukalenteri, germaanisella kielialueella taidetaan puhua adventtikalenterista. Liekö sana joulukalenteri saanut erään papin väärinymmärrykseen. Hän kun valitteli muuanna vuonna seurakuntalehtikirjoituksessaan, miksei joulukalenterin viimeinen luukku ole 25.12., silloinhan se joulu alkaa eikä jo aattona.

Niin alkaa, mutta kun joulukalenteri onkin oikeastaan adventtikalenteri ja kun adventti on paastoaikaa, niin joulu- eli adventtikalenteri ilmoittaa, montako päivää on vielä jouluun eli milloin joulupaasto päättyy.

Kalenterin viimeinen luukku on viimeinen paastopäivä. Sinä päivänä se joulu alkaa, kun adventtikalenterissa ei ole enää yhtään luukkua avattavaksi.

 

Esko Karppanen

 

Liisa Enwaldin ja Esko Karppasen teoksesta Sana- ja sävelrosollia