Joulukalenteri: Lauantai 2.12.

(Kuva/photo: Topi Ikäläinen teoksessa Ollos iäti muistettu arkkipiispamme Paavali)

Karjalan ja koko Suomen arkkipiispan Paavalin (1960-1987) kuolinpäivä

Jumalallinen vaikutus ei ole aineellista. Se on näkymätöntä, sitä ei voi kuvitella eikä se ole selitettävissä minkään tästä maailmasta otetun vastaavuuden avulla. Sen saapuminen ja sen työ meissä on salaisuus.

Arkkipiispa Paavali teoksessa Rukous ikonin edessä

 

Arkkipiispa Paavalista sanottua:

Arkkipiispa Paavalille oli ominaista inhimillinen lämpö, lempeä huumori, avoin mieli, ujous ja ennen kaikkea kilvoituksen ja kärsimyksen kautta kirkastunut hauras mutta sisäisesti luja olemus.

Arkkipiispa Paavalin vaikutus on ollut niin voimakas siksi, että sen mitä hän toisille opetti hän itse pyrki paastossa ja kilvoituksessa täyttämään.

Metropoliitta Ambrosius

Teimme monta kirjaa yhdessä. Uskonnollisena kirjailijana arkkipiispa Paavali ei ehtinyt saada sitä arvostusta, jonka hän ansaitsisi. Harva tiesi, vain jokin kulttuuriosasto kertoi, että hänen Miten uskomme-katekismuksensa on käännetty yli kymmenelle kielelle. Se on vertaansa vailla oleva kansainvälinen saavutus kustantajan maallisilla mitoilla arvioituna.

WSOY:n entinen pääjohtaja Hannu Tarmio

Esipaimenen antamia ohjeita luostarielämän alussa:

– – – – Kun tulemme liian luottavaisijksi eli luotamme itseemme ja siihen, että kaikki on hyvin, silloin Jumalakin sallii kiusausten meitä kohdata.

– Ei pidä tottua eikä olla tyytyväinen itseensä, vaan tulee aina aloittaa pientä parannuksen tekoa. Jeesuksen rukous –kirjan säännöllinen lukeminen (kappale kerrallaan) auttaa ihmeellisesti ennen rukoilemista tai kirkkoon menoa.

Paastoaikaa tulee varoa. Silloin vihollinen on toiminnassa ja panee ihmiset ärhentelemään toisilleen, että menisi sielun rauha.

Igumenia, silloinen nunna Marina

Teoksesta Rukous ikonin edessä