Joulukalenteri: 13.12. keskiviikko Lucian päivä

(Kuva/photo: Hellevi Matihalti)

Joulukuun 13. päivä on marttyyrien Eustratioksen, Auksentioksen, Eugenioksen, Mardariosin ja Oresteksen muistopäivä. Mutta silloin vietetään myös pyhän Lucian muistopäivää.

Varmasti pyhästä Luciasta tiedetään vain että hän kuoli Sisilian Syracusassa Diocletianuksen toimeenpanemien vainojen aikana noin vuonna 304. Legenda on kuitenkin saanut lisää yksityiskohtia, ja se kuvaa Lucian kohtaloa näin:

Hurskas neito Lucia taivutti äitinsä antamaan itselleen etukäteen myötäjäisensä, ja lahjoitti ne paikkakunnan köyhille. Tästä suuttuneena hänen sulhasensa kääntyi roomalaisten käskynhaltijan Paschasiuksen puoleen syyttäen Luciaa kristityksi. Käskynhaltija aikoi rangaistukseksi siirrättää neidon porttolaan, mutta tätä ei saatu liikutetuksi paikaltaan. Lucian ympärille sytytettiin silloin rovio, mutta tuli ei kyennyt vahingoittamaan häntä, ja niinpä hänet lopulta surmasi pyöveli, joka syöksi miekan hänen kaulansa läpi.

Muuan nuorempi legenda taas kertoo, että Lucia kiskoi kerran irti silmänsä, joiden kauneus oli lumonnut nuoren miehen. Hän lähetti silmät nuorukaiselle vadilla, minkä johdosta nuorukainenkin kääntyi kristityksi. Jumala lahjoitti Lucialle myöhemmin uudet, entistä kauniimmat silmät.

Lucian tavallisin tunnusmerkki keskiaikaisessa taiteessa onkin lautanen, jolla hän kantaa kahta silmää, ja häneltä on pyydetty apua varsinkin silmäsairauksia vastaan.

Lucia-neito valitaan vuosittain niin Ruotsissa kuin Suomessakin, ja Lucia-juhlaa vietetään myös Helsingin ortodoksisen seurakunnassa.

 

Lähde: Suomen Kansallisbiografia,
 www.kansallisbiografia.fi