Joulukalenteri: Perjantai15.12.

Soili Taljan maalaus
(Kuva/photo: Hellevi Matihalti)

Unettomina öinä olen miettinyt, minkälaisten menojen saattelemana haluan täältä poistua. Sydämen syistä, niistä, joita järki ei ymmärrä, soisin, että Helsingin ortodoksiselle hautausmaalle pystytetään puuristi, jonka luona läheiseni voivat halutessaan käydä muistelemassa menneitä yhteisiä aikojamme ja ehkä huokaamassa lyhyen rukouksen: ”Herra Jeesus Kristus, Jumalan poika, armahda Torstia.”

Siunaustilaisuudessani ei saa pitää tekohenkilökohtaisia muistopuheita: ”Hän matkusteli mielellään ja harrasti pikkupoikana postimerkkeilyä.” Turhat sepustukset tekevät hautajaisista irvokkaat. Moinen höpinä inhottaisi minua vielä vainajanakin. ”Saata, oi Herra, lepoon kelvoton palvelijasi.” Kaikki, mitä siihen lisätään, on pahasta.

Muinoin lesket verhoutuivat suruharsoon, nykyisin runoharsoon. Kiellän runoilun kuolinilmoituksessani. ”Niin äkkiä läksit sä luotamme pois. Emme lähtöäs todeksi uskoa vois.” Irvokasta. Minua miellyttää enemmän suorasanaisuus: ”Vihollisista viimeisenä kukistetaan kuolema.”

Katkelma Torsti Lehtisen esseestä Niin maan päällä kuin taivaassa Seppo Järvisen toimittamassa esseekokoelmassa Taivaan alla.