Joulukalenteri: Torstai 21.12.

Giorgionen maalaus kertoo paimenten käynnistä Jeesus -lapsen luona.
(Kuva/photo: Wikipedia )

Paimenet seimellä. Miksi Luukas jättää kertomatta sen, minkä monet hurskaat legendat selostavat: mitä kukin paimen toi lahjaksi Jeesus-lapselle?

Noissa tarinoissa joku antaa vohlan, toinen sauvansa, kolmas vesileilin… Nuorin ja köyhin heistä antaa tavallisesti oman sydämensä. Olen kuullut sellaisenkin tarinan, jossa vanki luovutti Seimenlapselle kahleensa, rikollinen syyllisyytensä, nykynuori väsymyksensä. Tekisi mieli jatkaa: hyvinvointivaltion hyväntekijä omahyväisyytensä.

Luukkaan joulukertomus ei huipennu siihen, että lahjojen antajat kumartuvat palvomaan omaa antiaan tai hautomaan omaa köyhyyttään, omaa pyhyyttään tai pahuuttaan. Uuden testamentin joulusanomaan ei yksinkertaisesti kuulu mitään muuta kuin tämä ihme: ”Teille on syntynyt Vapahtaja!”

Saamme ottaa sen vastaan ilman minkäänlaisia maksuehtoja. Jumala antoi ainoan Poikansa. Hän, ainoa antaja. Hän, jonka lahjat juoksevat täällä maailmassa eteenpäin kuin vesipurot, missä ikinä on avoimia uomia, köyhiä vastaanottajia ja välikäsiä – sillä hänen lahjansa eivät pysähdy paikoilleen. Rahana, kirjelippuina, lämpiminä kasvoina, näppärinä käsinä, anteeksisaamisen ja aloitteiden ilmapiirinä. ”sillä mitä olen minä, ja mitä on minun kansani, kyetäksemme antamaan tällaisia vapaaehtoisia lahjoja? MVaan kaikki tulee sinulta, ja omasta kädestäsi olemme sen sinulle antaneet” (1 Aik. 29:14)

Katkelma Anna-Maija Raittilan teoksesta Etsikää hänen kasvojansa