Joulu tulee luostariin

(Kuva/photo: Hellevi Matihalti)

On hiljainen aamuhämärä, melkein pimeää, kun astelen hiljaa käytävää pitkin kirkkoon jouluaamuna. Avaan ulko-oven, josta tuoksahtaa vastaan raikas talvinen sää. Pihavalaistuksessa näen kiiltävän jäätikön ja vähäisen lumikerroksen nurmikolla. Toivon, etteivät kirkkoon tulevat vieraat liukastuisi.

Kirkkosalin ovea avattaessa tulvahtaa vastaan suitsukkeen tuoksu, ja suutelen keskellä olevaa Kristuksen syntymän ikonia.  – Kristus syntyy, kiittäkää.

Mitä se merkitsee? Mikä on sen sanoma minulle? Mikä on sen sanoma maailmalle?  Joulu, Kristuksen syntymä!  Tähän hetkeen olemme valmistautuneet; millä tavoin – luostarissa kirkon antamien ohjeiden ja tradition mukaan.

Marraskuun puolivälissä on alkanut joulupaasto ja herkulliset maitotuotteet ovat poissa, kalaakin vain viikonloppuisin. Lihaa luostarissa ei syödä.

Ruokapaasto ei ole niin ankara kuin suuressa paastossa, vaikka se on melkein yhtä pitkä eli 40 päivää. Onhan juhlan sanomakin erilainen.

Päivittäiset jumalanpalvelukset on toimitettu tuttuun tapaan, paaston alussa jumalanpalvelusten tekstit eivät ole vielä muistuttaneet meitä millään tavoin joulun sanomasta, mutta kirkko on puettuna paaston väreihin.

 

Vasta Jumalansynnyttäjän temppeliintuomisen juhlassa joulun sanoma ”Kristus syntyy, kiittäkää, Kristus taivahasta vastaanottakaa” julistaa ilosanomaa. Sen tuttu, riemullinen sävelmä ja sanat innoittavat juhlan vastaanottamiseen.

 

Jouluun valmistautuminen alkaa. Suursiivoukset kirkossa, keljoissa ja kaikkialla luostarin tiloissa käynnistyvät. Tärkeintä on oman mielen ”siivous”, osallistuminen katumuksen sakramenttiin.

Vähitellen jumalanpalvelusten teksteihin pienten profeettojen muistoa vietettäessä löytyy ennustuksia tulevasta maailman Vapahtajasta.

Hyvän joulun toivotuksia tulee päivittäin seurakunnista, ystäviltä ja talkoolaisilta, satoja kortteja ja tervehdyksiä. Saman verran myös luostarista lähtee maailmalle toivotuksia: ”Riemullista Kristuksen syntymäjuhlaa”.

Kaikki tekemiset, siivoukset, leipomiset ja valmistelut joulukuusineen ovat rauhaisan ja hiljaisen tunnelman sävyttämiä. Poikkeuksen tekee ostosmatka Joensuuhun, josta kaupallisen joulun hälyn jälkeen kiirehtii kotiluostariin.

Mietin, miten ihmiset jaksavat? – Heidän puolestaan pitää rukoilla, että he löytäisivät todellisen joulun ilon.

 

Kristuksen syntymän esijuhlana olemme jo joulun sanoman äärellä. Samana päivänä me vietämme meille niin rakkaan pyhän vanhurskaan Johannes Kronstadtilaisen muistoa toimittamalla liturgian. Joensuun mieskuoro on jälleen käynyt perinteisellä joulutervehdyksellä laulamassa Joensuun piispa Arsenin toimittaman liturgian.

Paasto on ankarampaa joulun esijuhlasta lähtien ja se huipentuu jouluaattoon. Silloin useat sisaret ovat luostaritavan mukaan syöneet vasta iltapäivällä tähden sytyttyä taivaalle.

Aattopäivänä on paastosta huolimatta juhlan riemua laulaessamme juhlallisesti ”Tänä päivänä, tänä päivänä, Neitsyt Yliolennollisen synnyttää ja maa tarjoaa luolan Lähestymättömälle… ” Koko luomakunta riemuitsee.

Illalla vigilian jälkeen kokoonnumme yhdessä trapesaan sisariston ja vieraiden kanssa nauttimaan kahvia, teetä ja voileipiä paastoherkkujen kanssa, ja joululaulut tuovat mieleen lapsuuden joulut…

(Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)

 

Seison edelleen jouluikonin edessä. Kristus syntyy, kiittäkää…

Olemme luostarissa valmistautuneet vastaan ottamaan joulun sanomaa – tätä hetkeä. Mieleni täyttää kiitollisuus, kiitollisuus siitä, ettei Jumala hyljännyt maailmaa, vaan antoi poikansa syntyä maailmaan, lapsukaisen joka kasvoi ihmisenä ihmisten keskellä. Mitä se merkitsee? Se merkitsee minulle ja maailmalle mahdollisuutta joka vuosi uudestisyntyä ja kasvaa tämän joulun lapsukaisen tavoin kaikkien kärsimyksien ja koettelemuksien kautta vapauteen ja Jumalan kirkkauteen ja rakkauteen.

 

Jumala anna koko maailman oppia tuntemaan sydämessään sanat:

KRISTUS SYNTYY, KIITTÄKÄÄ !

 

Igumenia Mikaela