Viron kirkon historiaa sanoin ja kuvin

 

Timo Lehtonen: Viron apostoliset kirkot. Rovasti August Kaljukosken matkassa. Valokuvaajat: Rainer Ressler ja Timo Heinonen. Avustajat: Jura Jukola, Timo Heinonen, Kaja Meriluoto ja Ali Kinnunen. 2017. Timon Tieto

VOOISIN ALOITTAA tämän arvioni Timo Lehtosen uudesta kirjasta Viron apostoliset kirkot monin eri tavoin. Voisin aloittaa Timo Lehtosesta itsestään ja kertoa näkeville, kuinka mahtavaa työtä Lehtonen uutterasti näkövammastaan huolimatta tekee; voisin hämmästellä omaa vähäistä tietoani Viron kirkoista, vaikka olen kuvitellut olevani hyvinkin perillä asioista – ainakin Tallinnan osalta. Mutta kovin hatarat olivat tietoni. Ja vielä voisin kiinnittää huomiota suurenmoiseen kuvitukseen ja siihen, miten myös kuvateksteissä on kerrottu tärkeitä faktoja.

Mutta silti aloitan toisin – vähän henkilökohtaisesti, koska itsekin tunsin hiukan rovasti August Kaljukoskea, joka useita kertoja piipahti luonani Ortodoksiviestin toimituksessa ja jonka toimittamissa palveluksissa sain myös olla mukana Pappilatalon Kotikirkossa. Näin sen rujouden hänessä, mikä ei suinkaan ollut synnynnäistä. August Kaljukosk tiesi, mitä oli olla ortodoksi Neuvosto-Virossa. Hän oli neuvostoliittolaisten sotavankina vuodet 1945-46 Itä-Karjalassa ja vuodet 1947-1953 jossakin Mongolian rajoilla.

NÄEN SIIS TÄMÄN teoksen myös eräänlaisena kunnianosoituksena isä Augustille. Toivon hartaasti, että tämä kirja todella säilyttäisi isä Augustin muiston myös nuorempien sukupolvien mielissä – muiston ja tiedon siitä, kuinka paljon isä August on tehnyt Viron kirkon hyväksi täysin pyyteettömästi.

Timo Lehtosella on ollut jo aikaisin kiinnostus Viron kirkkojen kohtaloihin – niin Kirkon kuin kirkkorakennusten, ja August Kaljukoskesta hän sai oivan oppaan ja tietolähteen, kun kuljettiin ympäri Viron maata kirkolta toiselle ja pappilasta toiseen.

Kuvaukset näistä kiertomatkoista ja niiden aikana tavatuista ihmisistä jo sinällään muodostavat hyvin kiintoisan osuuden kirjassa. Mutta tutkimustensa ansiosta Timo Lehtonen on voinut liittää faktatietoa seurakunnista, papistosta ja ennen kaikkea kirkoista, niiden rakentamisista, tuhoutumisista, kunnostuksista ja siitä, mitkä pyhäköt edelleen ovat käytössä. Tallinnan kiertelyä kirjoittaja kuvaa näin:

”Kiertäessämme rovastin kanssa kaupunkia kirkosta kirkkoon sain kuulla seikkaperäistä ajanlukua. Joka kohteessa tulivat vuosiluvut, nimet sekä arkkitehdit kuin apteekin hyllyltä.”

Kuvien runsaus ihmetyttää: miten on mahdollista, että tällainen kuvainpaljous on kertynyt yhtä teosta varten? Mutta Timo Lehtonen kertookin sen jo kirjan johdannossa:

Tämä kuvateos perustuu rovasti August Kaljukosken laajaan valokuvakokoelmaan Viron apostolisista kirkoista. – – – Vuosien vieriessä hän tallensi [lisäksi] tietoja kymmeniin vahakantisiin vihkoihin.” Kaikkeen tähän aineistoon Lehtonen on saanut perehtyä – ja jakaa sen nyt meille luettavaksi ja katseltavaksi.

TIMO LEHTONEN ja isä August eivät suinkaan kiertele vain Tallinnaa, vaan on käyty Tartto, Pärnu, Setumaa – on tutustuttu perusteellisesti Saarenmaahan, ”kirkkojen saareen” ja kerätty tietoa mistä ja keneltä ikinä on sitä saatukin.

Viron apostoliset kirkot on sinällään upea kuvateos, ja on huomattavaa, että se on aivan ainoalaatuinen: se on ensimmäinen suomenkielinen teos, jossa esitellään Viron ortodoksiset kirkot niin perusteellisesti, kuin se on mahdollista. Kirjan lopussa on vielä laaja kuvakooste Viron apostolisista kirkoista sekä liitteenä luettelot ortodoksisista hiippakunnista ja esipaimenista. Näin kirja ei ole merkittävä vain kertaalleen luettuna ja katseltuna – sillä on erittäin suuri arvo myös hakuteoksena.

Viron apostoliset kirkot on vaikuttava osa Viron kirkon historiaa, ja sen kokoaminen on todella merkittävä ja arvokas teko.

Hellevi Matihalti

Kuvat käsitellystä teoksesta