Karppanen: Hietalan rouvan suuri lauantai

Onneksi Hietalan rouva ei huomannut, että suurena lauantaina Kreikassa lentelevät ruukut täynnä vettä parvekkeilta alas – ruukkumurskaa on kaduilla. Puhumattakaan että juudaksia hirtetään ja poltetaan ympäri kyliä – onneksi vain juudaksia esittäviä nukkeja. (Kuvatoimittajan huomautus.)
(Kuva/photo: athensToday)

”Mitä sinä niin vihasena tuhiset?” kysyi Jokelan rouva Hietalan rouvalta.

 

”No, kun minä riitelin papin kanssa”, vastasi puhuteltu.

”Miten sinä semmosta mänit tekemään? Ja suurella viikolla!” paheksui Jokelan rouva.

 

”Vaikka sitähi suuremmalla”, täräytti Hietalan rouva ja lisäsi: ”No kuule, kun mulla tuli puhetta papin kanssa reikkalaisesta suuresta viikosta. Muistathan sinä, jotta minä olin Reikassa toissa vuonna käymässä, kun puhun niistä rukkousnauhostahi, muistatko?”

”Joo joo, vaan miksi oot nyt vihanen?” tiukkasi Jokelan rouva.

”Kuulehan”, selitti Hietalan rouva: ”Pappi sano, jotta vierailulle tuleva piispa ois halunna sirotella kukkasia suuren lauvantain liturkiassa siinä kohtaa, kun meillä vaihetaan mustat kirkkotekstiilit valakeiksi, niin kuvittele, meijän pappi, paha henki en paremmin sano, kehu kieltäneesä piispaa niin tekemästä. Minä sanon papille, jotta niihän sitä Reikassa tehhään, pappi sirottelloo kukkasia niin kun suitsuttasi, samassa järjestyksessä kiertää kirkon,  ja kysäsin papilta, jotta mitä vasten oot kieltännä, niin pappi rupesi väittämään, jotta ei se kukkashou – niin kun se vitsikkäästi sano –  kuulu siihen palavelukseen ollenkaan, van yöpalavelukseen. Minä utelin papilta, jotta monestiko se on ollu Reikassa suuren lauvantain liturkiassa. Sano jottei oo ollu kertaakaan. Minä vastasin, jotta minäpä oon muutaman kerran ollu ja omin silimin nähny (kun tyttöhän assuu Reikassa). Ja kuulehan sinä, minä olin jo ennen kysynnä tästä kukkajutusta, kun sitä itekki mielessäni ensin ihmettelin, nin olin kysynnä yheltä viisaalta mieheltä, joka on ollu Reikassa pitkään, ja hän selevitti jotta siinä ja siinä reikkalaisen teolookin kirjottamassa englanninkielisessä kirjassahi tämä kukkaperinne selevitettään ja että suuren lauvantain liturkia on kehittynnä vanahasta kokoöisestä pääsiäispalaveluksesta.”

”Jaaaaa”, vastasi Jokelan rouva venyttelevällä äänellä kuin olisi resitoinut rukousta.

 

”Se minua eniten pistellöö vihaksi, kun nuori papinjuippi komentelloo piispaa ja on ilimiselevästi ite kuitenni väärässä. Ja mitä ja ketä se haittaisi se kukkien sirottelu?! Vissiin on katteellinen kun ei oo ite sitä tiennä. Van siinähän se ois hänenni käyttöön otettavissa. Jos järkeä riittäsi”, pauhasi Hietalan rouva.

Esko Karppanen