Presidentti Arnold Rüütel 90 vuotta

 

Presidentti Arnold Rüütel jakoi 15.1.2009 Tallinnassa Kristuksen kirkastumisen katedraalissa metropoliitta Stefanoksen myöntämät Pyhän marttyyripiispa Platonin kunniamerkit. Kuvassa vasemmalla presidentti Rüütel, arkkidiakoni Justinus, Tallinnan ja koko Viron metropoliitta Stefanos ja rovasti, isä Ardalion Kesküla.
(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

Arnold Rüütel syntyi Saarenmaalla Laimjalan kunnassa Pahavallan kylän Tooman talossa 10.05.1928. Vanhemmat Feodor ja Juuli olivat hartaita ortodoksisia kristittyjä. Poika kastettiin Lamjalassa Pyhän Basileos Suuren muistolle pyhitettyssä kirkossa.

Arnold kävi alakoulua Audlassa ja jatkoi opintojaan 1949 Jänedan maatalousteknikumissa. Rüütel valittiin 1969 Viron maatalousakatemian rehtoriksi. Tämän ohessa hän harjoitti aktiivista tieteellistä tutkimustyötä. Vuodesta 1977 alkaen hän oli eri tehtävissä valtion viroissa ja lainsäädäntöelimissä.

Presidentti Arnold Rüütel oli puolisonsa Ingrid Rüütelin kanssa seuraamassa syyskuussa 2013 Ekumeenisen patriarkan Bartolomeoksen vierailua Saarenmaalla. Kuvassa vasemmalla rouva Ingrid Rüütel, presidentti Arnold Rüütel ja heidän hyvä ystävänsä isä Aleksander Sarapik.
(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

Rüütel valittiin Eestin Sosialistisen Neuvostotasavallan (ENSV) korkeimman neuvoston puheenjohtajaksi vuonna 1983.

Viron itsenäisyyteen johtaneina vuosina Rüütel oli käytännössä Viron valtion johtaja. Rüütelillä oli merkittävä asema Viron itsenäisyysjulistuksen valmistelussa ja vahvistamisessa. Hän kävi henkilökohtaisesti neuvotteluja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Venäjän Federaation johdon kanssa. Valtion johtamisen ohella Rüütel jatkoi tieteellistä tutkimustyötään, jonka tuloksena oli tohtorinväitöskirja vuonna 1991. Rüütel on yhdysvaltalaisen Bentley Collegen kunniatohtori. Häneltä on ilmestynyt sekä Virossa että ulkomailla yli sata tieteellistä artikkelia.

Arnold Rüütel toimi uudelleen itsenäistyneen Viron tasavallan presidenttinä vuosina 2001 – 2006.

 

Simeonin ja Hannan toimitus toivottaa presidentti Arnold Rüütelille Jumalan siunausta ja monia, monia armorikkaita vuosia!

Palju aastaid, palju aastaid, palju õnnistatuid aastaid!

Aristarkos Sirviö