Paavi vierailee Virossa syyskuussa

(Kuva/photo: paavsteestis.ee )

Paavi Franciscus vierailee syyskuussa Baltian maissa: Liettuassa 22.-23.9. ja Latviassa 24. 9. Vierailu päättyy tiistaina 25.9. Tallinnaan, jossa paavi toimittaa messun Vapauden aukiolla iltapäivällä. Illalla hän palaa Vatikaaniin. Edellisen kerran paavi (Johannes Paavali II ) vieraili Virossa 1993.

Latvia, Liettua ja Viro viettävät tänä vuonna itsenäistymisensä 100-vuotisjuhlavuotta. Baltian maista Liettuassa väestön enemmistö kuuluu roomalais-katoliseen kirkkoon. Latviassa ja Virossa kristittyjen enemmistö on ortodokseja ja evankelis-luterilaisia.

Tallinnassa paavi tapaa muuan muassa Viron tasavallan presidentin Kersti Kaljulaidin ja Viron kirkkojen neuvoston (Ekumeeninen neuvosto) edustajat. Julkisia tapahtumia ovat Kaarlen kirkossa ekumeeninen nuorten tapaaminen ja Vapauden aukiolla toimitettava messu. Tilaisuuksiin tulee rekisteröityä ennakkoon paavin vierailua varten avatun nettisivuston kautta. (https://paavsteestis.ee/ )

Suomen katolisen tiedotuskeskuksen (KATT) johtaja Marko Tervaportti kertoo, että Suomesta katolilaisia on lähdössä tapaamaan paavia.

”Seurakunnat ja eri sääntökunnat järjestävät Tallinnaan yhteismatkoja. Lisäksi paavin vierailun järjestäjät ovat pyytäneet Suomesta nuoria kielitaitoisia katolilaisia avustamaan Tallinnan tilaisuuksiin.

Laivayhtiöt seuraavat varaustilannetta ja varautuvat jopa ylimääräisten vuorojen järjestämiseen paavin vierailua silmällä pitäen.

Virossa katolilaisia on arviolta kuutisen tuhatta, joista noin puolet on vironkielisiä. Apostolista administratuuria johtaa Pertusan titulaaripiispa Philippe Jourdan. Administratuuriin kuuluu kahdeksan seurakuntaa, jotka noudattavat latinalaista riitusta ja yksi itäistä riitusta (uniaatti) noudattava seurakunta. Pappeja on 15, joista virolaisia ovat isät Vello Salo, Rein Õunapuu ja Ain Leetmaa. Tallinnassa on aloittanut toimintansa katolilainen pappisseminaari, jonka kaikki opiskelijat ovat Viron ulkopuolelta.

Piritan nunnaluostarin lisäksi Virossa on useita pieniä luostariyhteisöjä, joiden toiminnasta vastaavat ulkomailta Viroon saapuneet nunnat.

 

Perstusan piispa Philippe Jourdan
Piispa Philippe Jourdan johtaa Viron katolilaisia.
(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

Eesti Kirik –lehdessä (nro 11/2018) julkaistussa haastattelussa piispa Jourdan pohtii paavin Baltian vierailun syitä.

”Idea vierailusta on peräisin Lundista, jossa toimitettiin reformaation 500-vuoden juhlajumalanpalvelus. On tavallista, että katolilaiset kutsuvat paavia vierailulle. Lundissa saimme ajatuksen, että kutsumme hänet vierailulle. Se, että kutsujina ovat myös luterilaiset, on varmasti vaikuttanut asiaan”, arveli piispa Jourdan.

(Kuva/photo: paavsteestis.ee )

”Paavi on usein todennut, että hän haluaa tavata pieniä kansoja, jotka ovat paljon kärsineet. Viron kansa on historiansa aikana kokenut kärsimystä. Siksi paavi ei tule jakamaan opetusta vaan myös itse oppimaan meidän elämästämme, hengellisestä elämästämme. Täällä ihmiset kasvavat uskoviksi, uskovaksi kansaksi, jonka usko on uudestisyntynyttä miehitysajalla ja sen jälkeen”, totesi piispa Philippe Jourdan haastattelussa.

 

Aristarkos Sirviö