Pyhiä paikkoja Egyptissä: Punainen ja Valkoinen luostari

Kitsch puutarha valkoisen luostarin hotellin alueella.
(Kuva/photo: Hariton Tuukkanen)

Egyptin pyhät kristilliset kohteet ovat meille Europan kristityille yhä tuntemattomia. Suurin osa meistä tietää pyhän Katariinan luostarin Siinain erämaassa. Moni on myös siellä ollutkin. Egypti tarjoaa monia luostareita ja pyhiä paikkoja niille jotka niitä etsivät.

Faaraon aikaiset kivet uudelleen käytettynä.
(kuva/photo: Hariton Tuukkanen)

Kaksi hyvin merkittävää luostaria sijaitsee Luxorista 250 kilometriä Niilin vartta pohjoiseen. Kaupungin nimi on Suhag, historiallisesti Akhmim. Matka kaupunkiin ja kaupungissa ei kuitenkaan ole aivan riskitön. Ainakin viime vuosina on siellä ryöstetty autoja ja turisteja.

 

Itse olen ollut kyseisissä paikoissa jo viisi kertaa. Kaupunki ei ole muuttunut mitenkään, vaan paikkakunnan turvallisuus on muuttunut. Teimme matkan erään ystävämme kotiin, joka on aivan kaupungin vieressä Niilin varrella.

Illalla suuntasimme matkamme sitten varsinaiseen kaupunkiin ja aloimme etsiä hotellihuonetta itsellemme.

 

Hotelli, jossa olin aikaisemmin yöpynyt, olikin viranomaisten sulkema. Samoin oli käynyt laivahotellille, jossa olin yöpynyt kerran. Niilin toisella rannalla on kuulema paras hotelli jonne kaikki turistit majoitetaan. Ei muuta kuin sinne – ja mikä olikaan yllätys? Täynnä!

Alkoi jo pelottaa, pitääkö palata nöyränä takaisin ystävämme luo yökylään. Mutta rukoileminen aina auttaa!

Valkoisen luostarin kirkon esihuone ilman kattoa.
(Kuva/photo: Hariton Tuukkanen)

Kuulimme pelastuksen äänen eräältä mieheltä, että vastarannalla on jokin toinen laivahotelli. Ei siten muuta kuin jälleen yli Niilin ja etsimään laivaa, jonka loppujen lopuksi löysimme ja saimme huoneen.

Ei se huone ollut viiden tähden, eikä yhden tähdenkään, vaan se oli Herran tähden huone. Näin jo sieluni silmin suuret torakkalaumat yökavereina vuoteessani. Olen siinä mielessä armoitettu, että saan itseni uneen vaikka kuusen oksalla – joskaan en yöllä laittanut jalkaani lattialle, ennen kun olin sytyttänyt valot. Aamulla kirkkaassa valossa huomasin liinavaatteiden olleen jo kerran tai pari kertaa käytetyt.

 

Tuttavamme saapui aamiaiselle, ja aloimme pakata autoa, jotta pääsisimme jatkamaan matkaa. Juuri kun olimme astumassa autoon tuli paikallinen poliisi ja alkoi tentata, minne olimme matkalla. Ilmoitimme, jotta valkoiseen ja punaiseen luostariin.

”Ette lähde mihinkään, ennen kuin poliisipäällikkö on antanut luvan2, saimme kuulla.

Niin jäimme odottelemaan lupaa. Jonkin aikaa siinä vierähti ennen kuin saapui  konstaapeli paikalle kertomaan:

”Teille tulee poliisi saattue.”

Emme halunneet sitä, vaan ilmoitimme, että tiedämme tien kyseiseen luostariin. Pitkän neuvottelun jälkeen saimme luvan mennä ilman saattuetta. Kaiken kiemuraisen matkustuksen jälkeen saimme valkean luostarin näkyville.

Sanoin. ennakkoon voivamme olla varmoja, että poliisit olisivat siellä jo – ja näin oli.

Valkoisen luostarin kirkosta.
(Kuva/photo: Hariton Tuukkanen)

Valkoinen luostari

Valkoinen luostari on valtavan laaja ja monien eri muurien ympäröimä alue. Itse vanha suuri kirkko on rakennettu vanhan roomalaisen temppelin jatkeeksi. Roomalaisen temppelin kattorakenteet ovat kadonneet jo kauan sitten. Seinät sen sijaan ovat pystyssä ja korkeutta on noin 15m. Sisäpilareita on siellä täällä pystyssä.

 

Alkuun hämmästelee kirkon suuruutta, mutta tulee muistaa, että aluella asui 3000 munkkia ja juhlana kaikki kokoontuivat kirkkoon. Itäseinällä on pienehkö oviaukko, josta kulkiessani minun täytyi kumartua nöyrästi. Suuri kirkkosali nousee korkeuksiin ja pääkupolia kannattelee kolme kerrosta roomalaisen temppelin pilareita. Kirkkosalin seinillä on siellä täällä vanhoja seinämaalauksia. Ne on saattanut esille sama italialainen restaurointiryhmä, joka puhdisti myös punaisen luostarin kirkon.

 

Kirkkosalin perältä nousevat kapeat rappuset ylöspäin, ja tarkkasilmäinen huomaa, että katon kivipaadet ovat täynnä egyptiläisiä kirjoitusmerkkejä. Ne on otettu uusiokäyttöön kirkon rakentamisessa.

 

Aina pienen nousun jälkeen oli pienen pieniä kirkkoja. Alueen länsipuolella on varsin erikoinen rakennus. Alkuun tuli mieleen tuhannen ja yhden yön tarinat. Nyt se oli valmis piha-alueita myöden. Kitsch, kitschiä koko piha ja sen suihkulähteet! Paikalliseen makuun aivan upea, joskin eurooppalaisiin silmin kamala. Kyseinen rakennus on hotelli. Varakkaat pyhiinvaeltajat ja kirkon arvovieraat voivat yöpyä hotellissa. Alueelle on myös suunniteltu ja osin rakennettukin kongressikeskusta. Nykyisin luostarissa asuu 130 munkkia. Luostari on ideorytminen.

Punaisen luostarin kirkko sisältä.
(Kuva/photo: Hariton Tuukkanen)

Punainen luostari

Matka jatkui eteenpäin kohti punaista luostaria – nyt kylläkin kahden poliisiauton saattamana ja paikallisten hämmästellessä korkea-arvoisia vieraita.

Punainen luostari on suuren kylän laidalla, vahvojen porttirakennelmien suojaamana ja poliisiryhmä vartioimassa pihalla.

Myös täällä on suuria muurien suojaamia alueita – niissä on vihannestarhoja, hedelmäpuita, mehiläistarhoja, asuinrakennuksia ja kirkkoja. Alue on kuin pieni kaupunki.

Punaisen luostarin kirkko sisältä.
(Kuva/photo: Hariton Tuukkanen)

Pyrkiessämme pääkirkkoon pihaa siivonnut munkki ilmoitti:

”Kirkko on lukossa  ja avain on piispalla ja hän on mennyt nukkumaan.”

Kuinka kauan piispa kauneus uniaan vetelee?

”Noin kolme tuntia.”

Meitä saattamassa ollut poliisi kuuli keskustelun ja veti munkin syrjään. Tuttavamme Mahmoud kuuli poliisin sanovan munkille, että herätä piispa ja tuo avain. Suureksi yllätyksekseni ovet aukenivat meille.

Punaisen luostarin kirkko sisältä.
(Kuva/photo: Hariton Tuukkanen)

Sisään astuessamme  en oikein nähnyt yhtään mitään, koska valoa kirkkoon tuli vain parista pikku ikkunasta. Kun valot vihdoin viimein syttyivät, olin saada maksan lepsahduksen. Se kauneus ja harmonia, jonka saimme nähdä, mykisti jopa minut. En edes pystynyt ottamaan valokuvaa, vaan annoin kamerani Mahmoudille. Kuvista voitte nähdä sen loiston mikä avautui  eteemme.

Luostarin historiaa 

Luostari on perustettu vuonna 350.

Vuosina 360-375 Abba Bishay liityi veljestöön.

Vuonna 385 Abba Shenouda valittiin luostarin johtajaksi.

Valkoisen luostarin kirkko valmistui vuonna 450

Punaisen luostarin kirkko rakennettiin muinaisen temppelin paikalle vuonna 500 Ja kirkon maalaukset aloitettiin silloin.

Maalauksista viimeiset tehtiin 700 luvulla.

10-15 vuosisadalla rakennettiin luostarin ulkomuurit

1440 Makrizy oli ensimmäinen joka käytti nimeä punainen luostari.

16-19 vuosisadalla luostari hylättiin ja sen rakennuksia käytetiin asuntoina. 20 vuosisadan alussa kirkko oli vaarassa sortua.

Punaisen luostarin kirkko sisältä.
(Kuva/photo: Hariton Tuukkanen)

1909-1910 kirkko korjattiin ja maalaukset ja graniitti pylväät maalattiin valkoisella kalkkimaalilla. Luostari alkoi hiljalleen elpyä. Nyt luostariin kuuluu 140 munkkia. Luostari ei ole kinopiaalinen vaan idiorytminen, kuten suurin osa Egyptin luostareista.

 

Vuonna 2002 alkoi tutkimustyö kalkkimaalausten alla olevista maalauksista. Yli kymmenen vuoden ajan italialainen restaurointiryhmä kaivoi esiin tätä ihmettä. Nyt kun kirkko on valokuvattu, inventoitu, ja kaikki dokumentit taltioitu, seinät maalataan uudelleen peittoon, jotta ne säilyvät vielä seuraaville sukupolville, sillä koptilaisessa jumalanpalveluksessa ei säästellä suitsutusta eikä pyhän veden pirskotusta. Meillähän sellaisesta naisilla menisi meikit sekaisin!  Puolet väestä saisi astmakohtauksen!

 

Vielä eräs yksityiskohta pisti silmään: ikonostaasin kerrosten välissä oli paksu hirsikerros. Se on laitettu mahdollisia maanjäristyksiä varten, koska puu on elastinen ja estää kivien murtumisen.

 

Pappismunkki Hariton