Pyhiinvaellus Pyhtitsan luostariin

Matka aloitettiin osallistumalla Ristin ylentämisen juhlan liturgiaan Porvoon Kristuksen kirkastumisen kirkossa.
(Kuva/photo: Porvoon Tiistaiseura)

Porvoon Tiistaiseura järjesti pyhiinvaelluksen Viron Pyhtitsan luostariin 14.-10.9.2018. Matka aloitettiin osallistumalla Ristin ylentämisen juhlan liturgiaan Porvoon Kristuksen kirkastumisen kirkossa. Samassa yhteydessä luettiin rukoukset matkalle lähtevien puolesta. Palveluksen jälkeen nautittiin Helenan ja Jorin valmistelevat runsaat ja makoisat kirkkokahvit, joiden rahallinen tuotto suunnattiin Pyhtitsan luostarin hyväksi.

Matkaan lähti 23 pyhiinvaeltajaa Porvoosta ja lähialueilta kuten Loviisasta, Kotkasta, Sipoosta ja Helsingistä. Matkassa oli porvoolaisille uusiakin tuttavuuksia, mutta jo ensimmäisen päivän jälkeen kaikki olivat tutustuneet toisiinsa ja joukossa vallitsi erinomaisen hyvä yhteishenki!

Linja-autolla suuntasimme ensin Helsinkiin ylittääksemme Suomenlahden m/s Finlandialla. Matkalla Tallinnasta Pyhtitsaan tutustuimme isä Viktor Porokaran kokoamaan Pyhtitsa –infoon ja järjestimme arpajaiset luostarin hyväksi. Palkintoja olimme saaneet lahjoituksina useilta eri tahoilta ja pääpalkintona oli kahden hengen kylpyläpaketti Haikon kartanossa.

Luostarin katedraali.
(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

Perille luostariin saavuimme myöhään perjantai-iltana. Luostari tarjosi vierailleen iltateet ja majoitti pyhiinvaeltajat kahteen vierastaloon luostarin porttien ulkopuolelle. Uni maittoi matkalaisille hyvin. Onaa seuraavana aamuna herätä, kun tiesi pääsevänsä jumalanpalvelukseen heti aamusta. Erityisesti ensikertalaiset hämmästelivät ja ihastelivat katedraalin kauneutta ja siellä vallitsevaa hartautta.

Palveluksen jälkeen saimme runsaan aamupalan, koska olimme lähdössä päiväksi luostarin määrittämiin työtehtäviin.

Siellä saimme pussittaa jo nostettuja perunoita sekä nostaa punajuurta ja perunaa pelloilta.(Kuva/photo: Porvoon Tiistaiseura)

Suurin osa joukostamme suuntasi kilometrin päässä olevalle luostarin maatilalle. Siellä saimme pussittaa jo nostettuja perunoita sekä nostaa punajuurta ja perunaa pelloilta. Nunnat organisoivat työtämme ja me halusimme antaa parasta mahdollista työpanostamme. Saimme nauttia työmme ohessa kahvi- ja teetarjoilusta sekä lounaan pellonreunassa, mikä oli todella mukava kokemus.

Saimme nauttia työmme ohessa kahvi- ja teetarjoilusta sekä lounaan pellonreunassa, joka oli todella mukava kokemus. (Kuva/photo: Porvoon Tiistaiseura)

Töidemme päätyttyä kiirehdimme hautausmaan takana sijaitsevalle lähteelle, jonka pulppuava vesi on ollut kautta aikojen kuuluisa parantavasta voimastaan. Siellä myös me täytimme mukana olleet pullomme tällä parantavalla ja elävöittävällä vedellä.

Seuraavaksi saimme tutustua tarkemmin luostariin pari tuntia kestäneellä luostarikierroksella nunna Nikan opastuksella. Hän esitteli meille luostarin portin ja sen maalauksia, A.A. Polessukin suunnitteleman katedraalin, Pyhän Sergei Radonesilaisen muistolle pyhitetyn kirkon, Kastekirkon sekä Pyhän Johannes Kronstadtilaisen museon. Ihmeteltävää, hämmästeltävää ja ihasteltavaa oli paljon. Saimme lähestyä pyhää Johannes Kronstadtilaista esimerkiksi istumalla hänen käytössään olleella tuolilla ja koskettamalla hänen talvitakkiaan.

Saimme tutustua tarkemmin luostariin pari tuntia kestäneen luostarikierroksen aikana nunna Nikan opastuksella.
(Kuva/photo: Porvoon Tiistaiseura)

Lauantai-ilta tietysti huipentui vigiliaan – kauniiseen palvelukseen kauniissa katedraalissa! Iltateellä vaihdoimme ajatuksia keskenämme ja kertoilimme tuntemuksiamme menneestä päivästä Jumalanäidin luostarissa.

Sunnuntaiaamu valkeni niin kauniina ja aurinkoisena – kuten Luojan merkkinä tämän paikan pyhyydestä. Suuntasimme liturgiaan, jonne oli kertynyt paljon väkeä. Ihanaa oli olla mukana – sananmukaisesti osana elävää kirkkoa. Pääsimme osallisiksi pyhistä lahjoista. Tuo hetki jäänee monen meidän mieleemme loppuiäksi. Liturgian jälkeen nautimme luostarin tarjoaman lounaan. Yhteisen aterian jälkeen meillä oli vielä pari tuntia aikaa ihastella Pyhtitsaa, ennen kuin jouduimme haikein mielin jättämään hyvästit ja suuntaamaan takaisin kohti Porvoota.

Porvoon Tiistaiseuran pyhiinvaeltajia Pyhtitsan luostarissa 16.9.2018.
(Kuva/photo: Porvoon Tiistaiseura)

Muistoksi vierailustamme ja työpanoksestamme luostari lahjoitti meille kaikille pyhiinvaelluksella mukana olleille Pyhtitsan ikonit.

Porvoon Tiistaiseura haluaa kiittää kakkia jäseniään, jotka lahjoittivat tai lähettivät mukanamme luostariin valtavan määrän luostarin toivomia tavaroita – tavarat tulivat tarpeeseen ja nunnat ovat hyvin kiitollisia lahjoituksistanne!

 

Mikael Shemeikka

Kirjoittaja on Porvoon Tiistaiseuran puheenjohtaja