Kahdella kanavalla

(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

KOVIN IHMEELLISTÄ ON elämä nykyään.

AAMUSELLA KUN HERÄSIN, pääsin heti Valamon luostarin kirkkoon liturgiaa seuraamaan, vaikka fyysisesti tietysti olen kotona Korsossa. Enkä koskaan aikaisemmin olekaan nähnyt piispan vastaanottamista ja kirkkoasuun puettamista niin tarkkaan kuin juuri tänään. Tutut nuoretmiehet siellä pukivat arkkipiispan ylle valkoista alusviittaa, sinistä päällysviittaa ja muita erilaisia piispalliseen vaatetukseen kuuluvia asusteita. Mitrakin tuotiin, ja lopuksi ne kolmikynttiläiset kyntteliköt, joilla piispa palveluksen kuluessa jakaa siunauksia kirkkokansalle.

Juhlaliturgia toimitettiin Suomen ortodoksisen kirkon 100-vuotisjuhlan merkeissä – ja Aristarkos juhlista jo raportoikin Simeonin ja Hannan lukijoille. Sopivasti sattui tuo vuosipäivä kirkolliskokouksen alkuun, tuomaan juhlan tuntua edes alkajaisiksi, sillä työtä ja puurtamistahan kirkolliskokous tietysti on kirkolliskokousedustajille.

 

TÄMÄ IHMEELLINEN MODERNI elämä striimauksineen ja muine hienouksineen tuo myös kirkolliskokouksen nähtäväksi tänne Korsonkin kotikatsomoon ihan kahdella kanavalla.

Uutta ei ole se, että Ortodoksinet lähettää kuvaa kirkolliskokouksen julkisista istunnoista – suljetut kokoukset ja yksityiset neuvonpidot tietysti jäävät salatuiksi muilta kuin asianosaisilta. Suljettu on sekin istunto, jossa kirkolliskokousedustajat tekevät ehdotuksiaan tulevaksi Kuopion ja Karjalan metropoliitaksi. Se siis siitä avoimuudesta; kirkkokansa ehtii kuulla aikanaan, ketkä piispainkokous on kelpoisuusehdot täyttävistä ehdokkaiksi asettanut.

Ehdokkaita voi maksimissaan olla kolme. Jännityksellä odotan, onko tämänkertaiseen vaaliin tulossa ylläri ylläri.

Uutta on tänä vuonna se, että myös kirkon tiedotus on havahtunut otattamaan elävää kuvaa kirkolliskokouksesta ja toi myös, Ortodoksinetin tapaan, kuvaruutuun lauantai-illan vigilian ja sunnuntaiaamun juhlaliturgian. Kummastuttaa, onko kaksinkertainen lähetys tosiaankin tarpeen – kun Ortodoksinet on asiaa jo aikaisemmin harrastanut, olisi hyvinkin näin säästösuunnitelmista kuulleena sivustaseuraajana kuvitellut yhteistyön tekemistä.

Mutta yhteistyö ”ulkopuolisten” kanssa ei ole kirkkomme vahvin osaamisalue.

 

HUOMENNA KELLO 12 se sitten alkaa – ei vielä varsinainen avajaisistunto vaan perinteiseen tapaan aloitetaan rukouspalveluksella luostarin kirkossa, Kristuksen kirkastumisen kirkossa.

Kun sitten päästään kokoustamaan, olisikin kiintoisaa katsoa kaikki istunnot suorina lähetyksinä. Minulle se ei valitettavasti onnistu – tälle viikolle mahtuu lähes yhtä paljon sairauteeni liittyviä tutkimuksia ja hoitoja kuin kirkolliskokouksen asialistalla on käsiteltäviä asioita.

Jollakin tapaa minusta on suorastaan hykerryttävää, että lähes samaan aikaan, kun kirkolliskokous valitsee metropoliitan Kuopion ja Karjalan hiippakuntaan, minä saan kuulla lääkäriltäni, onko viime aikojen hoidoista ja lääkityksistä ollut mitään hyötyä.

Hellevi Matihalti